Storsejr til Front National ved fransk regionalvalg

Det indvandrerkritiske Front National fik knap 30 procent af stemmerne ved fransk regionalvalg søndag.

Lederen af det franske højrenationale parti, Front National, Marine Le Pen, på valgaftenen, hvor partiet fik en jordskredssejr. (Foto: © Julien Warnand, Scanpix)

Det indvandrerkritiske parti Front National gav gamle, etablerede partier baghjul i søndagens første runde af det franske regionalvalg.

I alt 29,4 procent af vælgerne satte kryds ud for Front National.

Stemmetilslutningen toppede i den nordlige region Nord-Pas-de-Calais-Picardie med 40 procent af stemmerne. Regionen har seks millioner indbyggere.

Med de høje stemmetal annoncerede partiets leder, Marine Le Pen, at Front National nu kan erklæres Frankrigs "førsteparti", og at franskmænd nu igen kan "holde hovedet højt".

  • Det endelige resultat af regionalvalget opnås, når den franske befolkning igen skal til valgurnerne den 13. december i valgets anden runde.

  • Hvorvidt Front National kan omsætte sin store succes til indflydelse, afhænger af øvrige partiers villighed til at etablere en modpol til det højrenationale parti.

  • Regeringspartiet Socialisterne har annonceret en tilbagetrækning fra to nøgleregioner i nord og syd og i stedet opfordret sine vælgere til at støtte Sarkozys parti, Les Républicains. Det gør partiet i håb om at forhindre partiets leder, Marine Le Pen, og hendes niece Marion Maréchal-Le Pen i at vinde i de to regioner.