Storsejr til rød blok i Norge: Nu starter regeringsforhandlingerne

Rød blok vandt en sikker sejr ved mandagens norske valg.

Jonas Gahr Støre ligner Norges nye statsminister, efter at hans parti, Arbejderpartiet, blev valgets store vinder med 26,4 procent af stemmerne. (Foto: JAVAD PARSA © Javad Parsa / NTB)

Arbejderpartiet blev valgets klare vinder ved mandagens norske valg, og rød blok er klart blevet størst i Stortinget. Nu starter de hårde regeringsforhandlinger om den nye norske regering.

Arbejderpartiets formand, Jonas Gahr Støre, har nu til opgave at samle en ny regering. Han vil begynde med en "uformel samtale" med partierne i dag, skriver NRK.

- Jeg begynder at snakke med dem én for én, lød det fra Støre på valgnatten.

Med 99,7 procent af stemmerne talt op har rød blok 100 mandater mod blå bloks 68 mandater. Der skal 85 mandater til et flertal i Stortinget.

Dermed er der mange muligheder for regeringskonstellationer.

VIDEO FRA NORSKE NRK: Jonas Gahr Støre fra Arbejderpartiet tager imod sejren.

Mulighed for flertalsregering

Ifølge NRK så tyder meget på, at Støre vil prøve at danne en flertalsregering med Centerpartiet og Socialistisk Venstreparti. Det, som i norske medier bliver kaldt Jonas Gahr Støres "drømmekoalition".

Centerpartiet oplevede stor fremgang og har nu 28 mandater i Stortinget. Den første samtale bliver med Centerpartiet i dag.

- Jeg vil afprøve muligheden for en flertalsregering. Vi vil lytte til de vurderinger, som de andre partier har, lyder det fra Støre.

DR's europakorrespondent, Anna Gaarslev, vurderer, at der er store chancer for, at de tre partier kan blive enige om en regeringsaftale, ikke mindst fordi de i høj grad er enige om skattepolitikken.

- Jeg tror, drømmekoalitionen bliver til noget, for det har alle tre partier en interesse i, at den gør. Men det kommer også til at se svært ud, for det har alle også en interesse i, at det gør siger hun.

Og det kan trække Norge i en grønnere retning. Klimaforandringer har været et centralt spørgsmål under valgkampen. Socialistisk Venstreparti, der gik frem med to mandater, ønsker, at Norge skal stoppe med at lede efter nye oliefelter.

- Socialistisk Venstrepartis (SV) vælgere vil forvente noget, der er synligt. Altså et SV-aftryk, der glimter i rødt og grønt henover den regeringsaftale, som de sandsynligvis kommer til at indgå. Det ville være oplagt at give SV en stor gave ved at sige, vi stopper med at lede efter nye felter, forklarer Anna Gaarslev.

Armlægning om klima

Regeringsforhandlingerne kan blive svære for Jonas Gahr Støre, vurderer Lars Hovbakke Sørensen, som er lektor i samfundsvidenskab ved Professionshøjskolen Absalon og ekspert i europæisk historie.

Jonas Gah Støre og Arbejderpartiet jublede i Oslo, da der i aftes blev offentliggjort exitpolls, der pegede på regeringsskifte. (Foto: JAVAD PARSA © Ritzau Scanpix)

- Man vil nok se nogle ret langvarige regeringsforhandlinger, for nu skal Arbejderpartiet få enderne til at mødes.

Og fordi de andre to partier er blevet styrket så meget, vil man nok se en del armlægning i forhandlingerne, siger Lars Hovbakke Sørensen til Ritzau.

- For eksempel er Socialistisk Venstreparti (SV) og Centerpartiet ret uenige på klimaspørgsmålet. SV er meget mere klimavenlige end Centerpartiet, som egentlig er det gamle bondeparti, siger han.

Valgresultatet betyder, at de tre partier ikke behøver støtte fra Miljøpartiet De Grønne og venstrefløjspartiet Rødt. Dermed er Jonas Gahr Støre formentlig lettet, vurderer Hovbakke overfor Ritzau.

- Hvis den yderste venstrefløj skulle have været med, så havde Støre stået over for endnu mere ekstreme krav til klimapolitikken, siger Lars Hovbakke.

VIDEO FRA NORSKE NRK: Norges statsminister igennem otte år, Erna Solberg, erkender valgnederlaget.

Rød jubel

En af valget største vindere var at finde på den yderste venstrefløj. Partiet Rødt er gået fra et mandat i Stortinget til hele otte mandater, fordi de passerede den norske spærregrænse på fire procent.

De betyder, at partiet får del i de norske regler for "udjævningsmandater", som for Rødt har betydet en mangedobling af mandater.

DR's europakorrespondent, Anna Gaarslev, vurderer, at partiets kanonvalg også vil give dem indflydelse, selv om de kommer til at stå udenfor en kommende regering.

- Jonas Gahr Støre vil sandsynligvis også give Rødt noget for at inddrage dem, så de føler sig set og hørt. Dermed slipper han for brok og dårlig stemning. Rødt har jo faktisk fat i en del af de gamle socialdemokratiske vælgere.

Miljøpartiet De Grønne fik et skuffende valg og havnede under spærregrænsen. Partiet må nøjes med tre mandater. Partiet klarede sig markant dårligere, end meningsmålingerne havde vist.

Artiklen er opdateret med citater fra vores europakorrespondent, Anna Gaarslev, og et afsnit om det mindre parti Rød og Miljøpartiet De Grønne.

Facebook
Twitter