Stort anklageskrift: Sådan snød rige forældre deres børn ind på eliteuniversiteter

En forælder fik sin datter optaget ved manipulere billeder, der fik hende til at ligne en vindende vandpolospiller.

Op mod 50 velhavende amerikanske forældre er sigtet i en omfattende korruptionssag.

Ifølge FBI har forældrene betalt millioner af dollar for at sikre deres børn adgang til prestigefyldte amerikanske skoler, og blandt de sigtede er flere prominente erhvervsledere og verdenskendte skuespillere.

Felicity Huffman, der har en af hovedrollerne i tv-serien "Desperate Housewives", blev anholdt i sagen tirsdag. Hun er i går blevet løsladt mod kaution på 250.000 dollar.

I sagskompleksets anklageskrift står der ifølge avisen New York Times, at en person ved navn William Singer skabte sig selv en forretning ved at hjælpe de velhavende forældre med at få deres børn optaget på skolerne, og anklageskriftet beskriver også, hvordan han konstruerede en bagdør af bestikkelse og snyd.

Her er fire eksempler:

1

Der blev søgt om særlige eksamensforhold

Ifølge anklageskriftet, som New York Times er i besiddelse af, instruerede William Singer forældrene i at skaffe lægelig dokumentation for, at deres børn havde brug for ekstra hjælpemidler til de standardiserede tests, der er en del af optagelsesprocessen.

Med dokumentationen fik eleverne mulighed for at få ekstra tid, og i nogle tilfælde fik de også lov til at tage prøverne med en enkelt tilsynsførende. Prøverne fandt for en sikkerheds skyld også sted på et af de to gymnasier, William Singer havde særlige kontakter hos.

- Jeg ejer to skoler. Jeg kan få hende testet på en af mine skoler, og så kan jeg garantere hende en høj karakter, står der i en korrespondance, anklageskriftet citerer.

2

Singer betalte tilsynsførende ved eksamen

Af og til blev den tilsynsførende ved prøven betalt for at snyde med de standardiserede tests, lyder det i anklageskriftet.

Forældre gav gerne mellem 15-70.000 dollar til William Singers virksomhed, og så sørgede han for, at der var en anden, der tog prøven for dem, at den tilsynsførende hjalp med korrekte svar ved prøven, eller at testresultaterne blev rettet af censorer, der var betalt af William Singer.

- Vi har gjort det her i lang tid. Heldigvis er hun den eneste, der skal tage testen lørdag. Nogle gange er der flere elever (...) Igor sørger for sin del. Han er tilsynsførende. Der vil ikke være andre end jer, lød svaret til forældrene, der planlagde at snyde til en test med hjælp fra William Singer.

3

Forældre fik børn til at ligne atleter

New York Times skriver, at forældre også har betalt for at bestikke ansatte på universiteterne.

Med pengegaver fik de blandt andet overtalt trænere på universiteters sportshold til at udvælge netop deres børn som nye atleter på universitetets sportshold.

En forælder, der ejer adskillige vingårde i Californien, manipulerede ifølge anklageskriftet billeder af sin datter, så hun lignede en vindende vandpolospiller, og en anden fik sin datter optaget gennem prominente universiteters fodboldhold. Den unge kvinde blev beskrevet som "stjerneatlet", men hun havde ifølge anklageskriftet aldrig tidligere spillet fodbold.

- Forældrene indvilgede i at betale 500.000 dollar for at få deres to døtre udpeget som nye rekrutter til holdet, så de var sikret en plads på universitetet, lyder et af eksemplerne på snyd i anklageskriftet.

4

Betaling blev forklædt som donationer

William Singer var snu, og hans svindelnummer var gennemtænkt. Når de velhavende og kendte forældres børn var blevet optaget på den udvalgte skole, udbetalte forældrene store summer til William Singers virksomhed, hvorefter beløbene blev forklædt som store donationer, inden de blev overført videre til skolerne.

Måden, pengene blev kanaliseret videre på, gav forældrene en skattefordel, lyder det i anklageskriftet, der henviser til en samtale mellem en forælder og virksomheden.

- Jeg fortæller ikke myndighederne noget som helst om, at du har betalt 300.000 dollar for at få Donna optaget på skolen, selvom hun ikke var basketballspiller på det niveau, der er krævet. Selvfølgelig siger jeg ikke det til myndighederne, står der i et samtaleuddrag.

FacebookTwitter