Stort australsk flertal stemmer ja til homoseksuelle vielser

61,6 procent stemte ja i en vejledende afstemning om at give homoseksuelle ret til at indgå i ægteskab.

Tilhængerne af kampagnen for en legalisering af homoseksuelle ægteskaber "down under" jubler i en park i Sydney efter afstemningsresultatet er blevet offentliggjort. (Foto: © William WEST, Scanpix)

Flertallet af de australske vælgere har stemt ja til at legalisere homoseksuelle ægteskaber. Det skriver avisen The Australian.

Afstemningen er vejledende, men den australske premierminister, Malcolm Turnbull, siger, at han vil sende et lovforslag til afstemning i parlamentet, nu hvor befolkningen har givet grønt lys.

Sker inden jul - Det australske folk har bedt os om at gøre dette. Vi er forpligtet til at gøre det inden jul i år, siger Turnbull på et pressemøde i Canberra.

61,6 procent stemte ja, mens 38,4 procent stemte nej.

Afstemningen har været omstridt, fordi den har kostet de australske skatteydere 122 millioner australske dollar. Det svarer cirka til 590 millioner danske kroner.

Kritikere har sagt, at Turnbull burde have udvist mere mod og vedtaget en lov i parlamentet i stedet for at sende den til folkeafstemning.

En af kritikerne af afstemningen er oppositionsleder Bill Shorten. Han så hellere, at parlamentet havde taget affære og stemt en lov igennem.

Takkede tilhængerne i miljøet - Først og fremmest vil jeg takke medlemmerne af vores LGBTQI-miljø. I burde ikke skulle have debatteret jeres rettigheder i en valgkamp, men i omfavnede den, siger Shorten foran et stort antal tilhørere i Melbourne.

LGBTQI er en betegnelse for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transpersoner, queers og interseksuelle.

Bill Shorten mener også, at der skal vedtages en lov så hurtigt som muligt.

- I dag fejrer vi, og i morgen lovgiver vi, siger han.

Fejres over hele kontinentet Over alt i Australien fejrer tilhængerne af homoseksuelles ret til ægteskab sejren. Store parker i storbyer som Sydney, Melbourne og Brisbane er klædt i regnbuens farver - et symbol på homoseksuelles kamp for lige rettigheder.

Parlamentet skal nu debattere, hvordan det skal ændre ægteskabslovgivningen.

Den liberale senator Dean Smith har sagt, at han allerede få timer efter afstemningens resultat vil sende en lov til afstemning i Senatet.

Det er dog særdeles tvivlsomt, om en lov kan gennemføres allerede onsdag.

/ritzau/