Stort medie fjerner over 20 år gammelt Osama bin Laden-brev, mens TikTok forbyder støtte-videoer med det

Brevet er blevet delt bredt på sociale medier uden den fulde kontekst, og derfor er det taget ned, melder The Guardian.

Den tidligere al-Qaeda-leder Osama bin Laden blev dræbt i 2011 i Pakistan af en specialenhed fra det amerikanske militær. (Foto: © Mazhar Ali Khan, Associated Press)

Både TikTok og The Guardian er gået til kamp mod delingen af et over 20 år gammelt Osama Bin Laden-brev, som i stor stil har cirkuleret på det sociale medie TikTok.

Brevet er fra 2002, hedder 'Letter to America' og er skrevet af den tidligere al-Qaeda-leder. I det retfærdiggør Osama bin Laden angrebet på USA den 11. september 2001.

Det er under krigen mellem Israel og Hamas, at det over to årtier gamle brev er begyndt at cirkulere, og torsdag eftermiddag havde videoer med hashtagget #lettertoamerica over ti millioner visninger til sammen.

Særligt er det en offentliggørelse fra The Guardian med det fulde brev - og uden kontekst - der er blevet delt bredt, og som har fået det britiske medie til at fjerne brevet fra sin hjemmeside. I sin tid blev det lagt ud den 24. november 2002.

- Udskriftet, der blev offentliggjort på vores hjemmeside i 2002, er blevet delt bredt på sociale medier uden den fulde kontekst, skriver en talsperson fra The Guardian i en mail til DR.

- Derfor har vi besluttet at tage den ned og henvise læserne til den nyhedsartikel, der i stedet oprindeligt satte det i kontekst, lyder det videre.

TikTok forbyder støtte-videoer med brevet

For at forhindre delingen af brevet har TikTok valgt at forbyde videoer med støtte til brevet.

- Indhold, der promoverer dette brev, overtræder klart vores regler om støtte til enhver form for terrorisme, lyder det fra TikTok ifølge Ritzau.

Det sociale medie mener dog, at meldinger om, at brevet 'trender' på platformen, er upræcise.

Søger man fredag på "Letter to America" på TikTok, kommer der ingen resultater frem. Ifølge Ritzau står der også på det sociale medie, at sætningen kan være relateret til "indhold, der overtræder vores retningslinjer".

Efter den britiske avis The Guardian fjernede det fulde brev, så deres hjemmeside sådan ud. (Foto: © Karen Klærke DR, The Guardian)

Men hvad er det for et brev, og hvorfor er det begyndt at cirkulere på det sociale medie her mere end 20 år efter?

Det giver Tore Hamming sit bud på. Han er ph.d. i jihadisme fra European University Institute i Italien - og dog ikke selv på TikTok.

- Brevet er et af bin Ladens første forsøg på at forklare bevæggrundene for 11. september - hvorfor det er legitimt at gå i krig mod USA, men også mod det amerikanske folk.

I brevet er Osama bin Ladens argumentation, at vi angriber jer, fordi I angriber os. Derudover beskriver den tidligere al-Qaeda-leder blandt andet, hvordan staten Israel blev til, hvor uretfærdigt det er, og hvordan man så har behandlet palæstinenserne lige siden, forklarer Tore Hamming.

Osama bin Laden forklarer i brevet, hvorfor USA blev angrebet 11. september 2001. (Foto: © Seth McCallister, Scanpix Danmark)

- Det er noget, der taler til mange lige nu, hvis man bare har et gram af propalæstinensisk følelse i sig - så er det virkelig noget, der resonerer, siger han.

Ekspert: Dele af elementerne optræder i debatten i dag

Grunden til, at brevet bliver delt, kan være, fordi det indeholder elementer, som også optræder i den nuværende debat i krigen mellem Israel og Hamas. Det vurderer Dino Krause, der forsker i jihad hos Dansk Institut for Internationale Studier.

For eksempel giver Osama bin Laden i brevet afkald på Israels ret til at eksistere og kalder tilblivelsen af landet for en forbrydelse orkestreret af USA.

- Kritikken af Israels oprettelse og ved at sætte spørgsmålstegn ved dets ret til at eksistere som nation er noget, du også lige nu kan finde i de yderste venstrepolitiske kredse, siger Dino Krause.

Han er ikke selv på TikTok, men ud fra de få videoer, han har set, mener han, at hvis folk læste brevet i bund, er han ikke sikker på, det ville være blevet delt så bredt.

- Hvis du følger hans (Osama bin Ladens, red.) skrift, vil du kunne se, at hans vision for samfundet er det helt modsatte af, hvad de fleste af de her folk formentlig ønsker.

I brevet taler bin Landen blandt andet om at 'afvise umoralske handlinger' som utugt, homoseksualitet og rusmidler.

Derudover synes han, det er ironisk, hvis folk fra Vesten sympatiserer med brevet, for på den måde støtter de noget, der legitimerer, at de selv bliver dræbt.