Stort NEJ: May taber brexit-afstemning med et brag

Premierministeren skal igennem en mistillidsafstemning i morgen.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har lidt et historisk stort nederlag i det britiske underhus.

Med stemmerne 432 mod 202 forkaster underhuset den skilsmisseaftale, som May har forhandlet på plads med EU. Nederlaget på 230 stemmer er det største, en britisk regering har lidt i 100 år.

Som ventet stemte det store oppositionsparti Labour mod aftalen sammen med blandt andre det skotske SNP, regeringens nordirske støtteparti DUP og hele 118 parlamentarikere fra Theresa Mays eget konservative parti.

Skilsmisseaftalen skal sikre, at briterne forlader EU under ordnede forhold efter en overgangsperiode, men nu er den proces kastet ud i uvished.

Theresa May siger umiddeltbart efter afstemningen:

- Underhuset har talt, og regeringen vil lytte.

Premierministeren tilføjer, at regeringen vil oplyse parlamentet om den videre proces på mandag.

Britiske EU-tilhængere fulgte afstemningen ved en demonstration i London. Se deres reaktion på resultatet:

Mistillidsafstemning

Oppositionens leder, Jeremy Corbyn, kalder nederlaget for "katastrofalt" og siger, at han vil tage initiativ til en mistillidsafstemning mod regeringen.

Mistillidsafstemningen vil blive behandlet i morgen onsdag.

Ole Helmersen, lektor med speciale i britiske forhold på CBS, mener, at Corbyns chancer for at vælte regeringen er ikke-eksisterende.

- Det vil kræve, at enten hendes støtteparti - de nordirske nationalister - eller nogle af hendes egne konservative stemmer for, at regeringen falder og der eventuelt kommer en Labour-regering. Og der er usandsynligt. Så vi vil se det paradoksale, at de 118 konservative, som stemte mod hendes aftale i dag, de vil støtte hende i morgen.

BBC oplyser her til aften, at støttepartiet DUP vil støtte regeringen i mistillidsafstemningen.

Jeremy Corbyns kommenterer resultatet af afstemningen:

Kim Bildsøe: Usikker grund

DR Nyheders Storbritannien-korrespondent Kim Bildsøe Lassen overværede Theresa Mays reaktion på resultatet af afstemningen i underhuset.

- Det var meget dramatisk. Theresa May kiggede ned i jorden. Man kunne også mærke på andre regeringsmedlemmer, at det her slog dem. De var nok forberedt på et nederlag, men et nederlag af den her størrelse sender regeringen ud på meget usikker grund i forhold til, hvad der nu skal ske, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Men Theresa May understregede med det samme, at nu vil man prøve at finde en eller anden løsning. Og jeg tror også, at det er helt sikkert, at man kommer til at vende tilbage til EU og sige: Vi har et fælles problem.

EU: Tiden løber ud

EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, udtrykker bedrøvelse over resultatet af afstemningen om skilsmisseaftalen.

- Jeg opfordrer Storbritannin til at tydeliggøre sine intentioner så snart som muligt. Tiden er næsten løbet ud, skriver Juncker på Twitter.

I en udtalelse tilføjer Kommissionens formand, at EU nu vil intensivere sine forberedelse på den sitaution, at Storbritannien forlader uden en skilsmisseaftale.