Stort studie: 99 procent af afdøde NFL-spillere havde alvorlige hjerneskader

Hukommelsestab og selvmordsadfærd er blandt symptomerne på den hjernesygdom, som mange amerikanske fodboldspillere får.

I filmen Concussion fra sidste år spiller Will Smith den banebrydende retsmediciner, Dr. Bennet Omalu, der som den første opdager, at amerikanske fodboldspillere pådrager sig varige hjerneskader forårsaget af sporten. Filmen er baseret på virkelige hændelser og retsmedicinerens kamp mod NFL. (Foto: Kevork Djansezian © Scanpix)

Et nyt studie viser, hvor store helbredsmæssige konsekvenser en af verdens mest populære sportsgrene har på udøverne.

En lang række afdøde, tidligere amerikanske fodboldspillere er blevet undersøgt i det hidtil mest omfattende studie af de hjerneskader, de pådrager sig i spillet.

Hele 99 procent af de afdøde NFL-spillere havde pådraget sig permanente hjerneskader, skriver CNN.

En hjernesygdom kaldet CTE (kronisk traumatisk ecefalopati) blev fundet i 110 ud af de 111 hjerner, der tilhørte tidligere amerikanske fodboldspillere fra NFL-ligaen.

CTE-hjernesygdommen findes hos personer, som har været udsat for gentagne, traumatiske hjerneskader - eller hovedtraumer.

Hukommelsestab, aggressiv adfærd, depression, angst, problemer med at kontrollere impulser og selvmordsadfærd er blandt de alvorlige følger af hovedtraumerne.

Tydelige problemer i fodbold

Sygdommen kan formelt set kun diagnosticeres ved en obduktion, og i langt de fleste tilfælde rammer CTE veteraner eller personer, der dyrker kontaktsport - særligt amerikansk fodbold.

- Der er ingen tvivl om, at der er et problem i amerikansk fodbold. De mennesker, der spiller amerikansk fodbold, er i fare for at få denne sygdom, siger Ann McKee, leder af Boston Universitys CTE-afdeling og medforfatter af den nye undersøgelse, der er publiceret i lægemagasinet JAMA.

- Vi har brug for at finde løsninger for både fodboldspillere, veteraner og andre personer, siger hun.

Ser man på de i alt 202 hjerner fra tidligere amerikanske fodboldspillere - som spillede på alle niveauer - blev CTE diagnosticeret i 177 af hjernerne.

NFL erkendte problemer i 2016

NFL siger ifølge CNN, at det videnskabelige samfund vil få gavn af de nye forskningsresultater:

- NFL vil fortsætte med at samarbejde med en bred vifte af eksperter for at forbedre sundheden hos nuværende og tidligere NFL-spillere, lyder det.

- Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål vedrørende årsagen og forekomsten af CTE, siger NFL.

Sidste år erkendte NFL officielt, at der var en forbindelse mellem amerikansk fodbold og CTE.

Det var også sidste år, at Will Smith spillede hovedrollen i filmen Concussion, som er baseret på virkelige hændelser, hvor retsmedicineren og neuropatologen Dr. Bennet Omalu, spillet af Will Smith, er den første, der opdager sammenhængen mellem hjerneskader og amerikansk fodbold, og som kæmper en indædt kamp mod en af verdens mest magtfulde institutioner.

I 2015 fik tusindvis af tidligere NFL-spillere medhold i retten, hvorefter NFL skulle betale spillerne knap 32 millioner dollars i erstatning per pensionerede spiller for de hovedtraumer, de havde pådraget sig gennem deres karriere.

Usikkerheder i undersøgelsen

  • Undersøgelsen kan have sine usikkerheder, fordi spillernes familiemedlemmer måske har doneret spillernes hjerner, fordi de, mens spillerne levede, oplevede symptomer på CTE - hvorfor CTE har en høj frekvens i denne undersøgelse.

  • Desuden mangler undersøgelsen sammenlignelige grupper, der har spillet fodbold på forskellige niveauer. Det vil sige, at fordi et flertal i undersøgelsen spillede professionel amerikansk fodbold og blev udsat for mange hovedtraumer, er frekvensen af CTE ligelig høj. Man skal derfor være forsigtig med at konkludere, at alle amerikanske fodboldspillere får CTE.

  • Forskerne har heller ikke medtaget et samlet skøn over risikoen i forbindelse med at spille amerikansk fodbold.

Af en tidligere version fremgik det, at 86 procent af de 111 professionelle NFL-spillere havde svær CTE, hvilket var forkert og derfor nu er fjernet. Artiklen er ligeledes opdateret med en uddybende faktaboks om undersøgelsens usikkerheder.

FacebookTwitter