Straftold og visum-bøvl på vej til Hongkong: Trump fjerner særstaus

Ifølge præsident Trump vil Hongkong og Kina fremover være underlagt de samme regler.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har underskrevet et dekret, der fjerner den 'særstatus', som Hongkongs finansielle markeder har nydt godt af siden overdragelsen til Kina i 1997.

- Hongkong vil fremover blive behandlet på lige fod med Kina, siger Donald Trump.

Udover dekretet har Trump samtidig underskrevet lovgivning, der indeholder en række sanktioner mod kinesiske embedsmænd i tilfælde af indgreb i hongkongernes rettigheder, skriver BBC.

- Denne lovgivning giver os mulighed for at holde individer ansvarlige for ophævelsen af Hongkongs frihed. Vi har alle set, hvad der er sket. Det er ikke en god situation. Deres frihed er væk, lød det i nat fra Donald Trump på et pressemøde i Rosenhaven.

Sikkerhedslov kan give fængsel på livstid

Den amerikanske vrede skyldes, at Kina har indført en omstridt sikkerhedslov for Hongkong, der trådte i kraft 1. juli i år.

Allerede få timer efter skete den første anholdelse efter loven. En demonstrant blev ført væk, fordi han havde medbragt et flag, der krævede selvstændighed for Hongkong.

Loven er blevet vedtaget af Kinas parlament og kommer efter store og langvarige demonstrationer i Hongkong, som eskalerede i juni sidste år.

Ifølge loven kan oprør, terrorhandlinger eller forsøg på løsrivelse fremover give fængsel på op til livstid.

Loven overtrumfer områdets eksisterende lovgivning, og det kinesiske styre i Beijing overtager ansvaret for at føre juridisk kontrol af "komplekse" sager, som truer rigets sikkerhed.

Det internationale samfund har med USA i spidsen kritiseret loven voldsomt. Udenrigsminister Mike Pompeo annoncerede allerede i slutningen af maj, at USA ville inddrage regionens særstatus - og det er denne beslutning, præsident Trump i nat har taget konsekvensen af.

I knap 30 år har USA anerkendt forskellen på Hongkong og Kina. Det har blandt andet betydet, at Hongkong har nydt godt af lavere toldsatser og lettere visumregler. Skal man tro Donald Trump, vil Hongkong altså i fremtiden blive underlagt samme straftolde som resten af Kina, samtidig med at det vil blive sværere for hongkongere at få visum.

  • Demonstrationerne i Hongkong er de seneste måneder blusset voldsomt op i forbindelse med sikkerhedsloven. (Foto: MIGUEL CANDELA © Scanpix)
  • Flere gange er det kommet til voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi. (Foto: ALASTAIR PIKE © Scanpix)
  • Ifølge internationale medier blev flere end 370 arresteret det første døgn efter indførslen af den nye lov. (Foto: DALE de la REY © Scanpix)
1 / 3

Kina vil svare igen

Bemærkningerne fra Donald Trump kritiseres af det kinesiske styre.

I en udtalelse fra udenrigsministeriet fordømmer kineserne det amerikanske træk, og opfordrer amerikanerne til at holde næsen ude af "interne kinesiske anliggender".

Ifølge meddelelsen vil Kina gengælde sanktionerne mod amerikanske embedsmænd.

- Kina vil svare igen på behørig vis for at forsvare dets retmæssige interesser, lyder det ifølge BBC.

Sikkerhedslov for Hongkong

  • Loven slår hårdt ned på separatisme og "enhver handling, der på alvorlig vis truer den nationale sikkerhed" i Hongkong.

  • Den nye lov åbner blandt andet op for, at der kan idømmes fængsel på livstid for at samarbejde med udenlandske kræfter og for terrorhandlinger.

  • Oprør eller forsøg på løsrivelse kan også give fængsel på op til livstid.

  • Det betragtes i nogle tilfælde som terror, hvis man gør skade på visse typer køretøjer og udstyr.

  • Loven gælder alle, som befinder sig i Hongkong - også udlændinge. Den overtrumfer områdets eksisterende lovgivning, og det kinesiske styre i Beijing overtager ansvaret for at føre juridisk kontrol af "komplekse" sager, som truer rigets sikkerhed.

  • Virksomheder og organisationer kan også straffes efter den nye lov.

Facebook
Twitter