Strandede migranter får Macron til at lange ud efter Italien

Italienerne udviser kynisme og uansvarlighed ved at afvise overfyldt migrant-skib, lyder den franske opsang.

Det tidligere tyske kystvagtskib Aquarius har de seneste dage været overfyldt efter en række redningsaktioner. (Foto: Emilio Morenatti © Scanpix)

De italienske myndigheder lever ikke op til deres ansvar, når de insisterer på at lukke landets havne for de 629 migranter ombord på skibet Aquarius.

Sådan lyder budskabet fra den franske præsident, Emmanuel Macron, der langer ud efter Italien.

- Det viser kynisme og uansvarlighed fra den italienske regering i lyset af denne dramatiske humanitære krisesituation, siger præsidentens talsmand Benjamin Grivaux, ifølge nyhedsbureauet AP.

Mens det storpolitiske slagsmål fortsætter, venter de 629 migranter ombord på skibet mellem Malta og Sicilien.

Frankrig frygter præcedens

Aquarius, der bestyres af den humanitære organisation SOS Mediterranee, har befundet sig i limbo i internationale farvande siden lørdag, efter skibet havde samlet flygtninge op ud for Libyens kyst i forbindelse med seks forskellige redningsaktioner.

Hverken Malta eller Italien vil tage imod migranterne.

- Malta tager ikke imod nogen som helst. Frankrig sender folk tilbage ved grænsen. Spanien beskytter sin grænse med våben, lød meldingen på Facebook i søndags fra den nye italienske indenrigsminister, Matteo Salvini.

- Fra i dag vil Italien også begynde at sige nej til trafficking (menneskehandel, red.), nej til ulovlig indvandring. Mit mål er at sikre et fredeligt liv til disse unge mennesker i Afrika og for vores børn i Italien, lød budskabet endvidere.

Det er en udmelding, man ikke ser ud til at acceptere fra fransk side, hvor Macrons talsmand meddeler, at ethvert skib i en lignende situation ville få en håndsrækning, hvis de befandt sig ud fra Frankrigs kyst. I samme omgang takkede den franske præsident Spanien, som har tilbudt at tage imod de strandede migranter.

Talsmanden tilføjede dog, at Frankrig ikke vil "skabe en præcedens" for, at europæiske lande kan bryde internationale regler og lægge ansvaret over på andre EU-lande, beretter AP.

Macron anklager ifølge BBC Italien for at "lege politik" med migranterne.

Peger fingre ad hinanden

Fra italiensk side lægger man vægt på, at migranterne ikke er blevet overladt til sig selv og påpeger, at italienske skibe har eskorteret Aquarius.

I en udtalelse fra den italienske premierminister, Giuseppe Conte, lægger man blandt andet ansvaret over på Malta.

- Efter Maltas afvisning af at samarbejde og lade mennesker komme i land, hilser vi den hidtil usete gestus af solidaritet velkommen fra Spanien, lyder det ifølge AP.

Frankrig går heller ikke fri i udtalelsen.

- Den samme gestus er ikke kommet fra Frankrig, som derimod i stedet har vedtaget politikker, der er langt mere rigide og kyniske, hvad angår nyankomne.

Ifølge BBC har skibets besætning tidligere meldt ud, at man ikke kunne begynde den tre dage lange sejlads mod Valencia, mens skibet var overfyldt. Ifølge det britiske medie er planen nu, at to italienske skibe skal tage mange af migranterne med ombord og hjælpe med sejladsen til Spanien.

EU vil tredoble budgettet for at beskytte grænsen

EU-kommissionen fremlagde i dag et budgetforslag angående migration og grænsekontrol. Ifølge The Guardian lægger kommissionen op til en tredobling af budgettet på området, der blandt andet skal sikre EU's ydre grænser.

Nummerpladegenkendelse og et grænsekorps på 10.000 mand er blandt tiltagene, der vil betyde udgifter for knap 40 milliarder kroner om året.

Det fremlagte budget, der blev præsenteret i den franske by Strasbourg, skal efter planen godkendes af EU-medlemmerne inden maj næste år.

FN vurderer, at omkring 500 mennesker er døde indtil videre i år i forsøget på at krydse Middelhavet. Sidste år druknede omkring 2.850 migranter og flygtninge.

Facebook
Twitter