Stribevis af skandaler i valgkampen i Sverige

Nazi-armbind, racistiske udtalelser og tyveri fra en gammel dame. En række kandidater til det svenske lokal- og amtsvalg har trukket sig på grund af afsløringer.

Særligt det stærkt indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna har måttet tynde ud i kandidatlisten i løbet af den svenske valgkamp. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND © Scanpix)

Når svenskerne i morgen skal stemme til både rigsdagen, kommunalbestyrelser og amter, kan de se tilbage på en valgkamp, som har været præget af stribevis af skandaler.

Særligt det stærkt indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, som står til stor fremgang, har haft mange uheldige sager. Flere kandidater har trukket sig mere eller mindre frivilligt, fordi de er blevet afsløret i at lufte ekstremt racistiske synspunkter.

Støvsugede med nazi-armbind

Den kun 20-årige Catharina Strandqvist trak sig i sidste uge som spidskandidat for partiet i Halmstad, fordi der på nettet dukkede billeder op af hende iført et armbind med hagekors. På billederne, som ramte de svenske tabloid-forsider, ser man Strandqvist både støvsuge og drikke øl iført nazi-armbindet.

- Det her er meget ubehageligt, for det har jeg ikke gjort, det ville aldrig falde mig ind. Jeg tager fuldstændig afstand fra sådan noget. Det har jeg intet med at gøre. Jeg bliver næsten chokeret, sagde hun efterfølgende til den svenske avis Expressen.

Men samme dag valgte hun alligevel at trække sig.

Kaldte asylansøgere 'parasitter'

15 af hendes partifæller, som stiller op til kommunal- og amtsvalget, er desuden blevet grebet i at skrive stærkt racistiske og hadske kommentarer på forskellige højreorienterede fora på nettet. Af dem er 12 blevet ekskluderet.

66-årige Björn Löfvenius, som er kandidat i Borås, omtaler på den indvandrerkritiske side Avpixlat asylansøgere som 'parasitter' og skriver, at han har lyst til at køre dem ned:

- Jeg tror nok, at jeg i opstandelse let var kommet til at tage fejl af bremsen og speederen, skriver han blandt andet.

'Min computer er blevet hacket'

Ulf Håkansson sidder i byrådet i Kristianstad og er opstillet som nummer 25 på Sverigedemokraternas liste. Hans mailkonto er blevet koblet til kommentarer på nettet, hvor han blandt andet kalder muslimer for 'græshoppesværme'. Han nægter dog at stå bag formuleringen.

- Det eneste, jeg kan sige, er, at min computer er blevet hacket, forsvarer han sig.

Også partiets spidskandidat i Stockholm, Christoffer Dulny, meddelte i denne uge, at han ikke længere vil være at finde på listen. Han trækker sig efter, at Expressen afslørede, at han under pseudonym har skrevet racistiske indlæg på forskellige højreorienterede sider.

Partileder: Ikke repræsentativt

Jimmie Åkesson, som er partileder for Sverigedemokraterna, har reageret på de mange afsløringer ved at sige, at de ekskluderede slet ikke er repræsentative for partiets flere tusinde kandidater.

I valgkampen er det desuden kommet frem, at Sverigedemokraternas egen tv-kanal tidligere i smug har optaget film af indvandrere på gader og stræder i Göteborg. På lydsporet til optagelserne høres blandt andet kommentarer som 'Der fik jeg en neger' og 'Fy for fanden'.

Stjal gammel dames pung

Men ikke kun den yderste højrefløj er blevet afsløret i skandaler. Også en af spidskandidaterne for Kristendemokraterne i Blekinge, Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson, har trukket sig fra valgkampen, fordi hun har erkendt at have stjålet fra en ældre kvinde.

Tidligere i denne uge afslørede det lokale medie SVT Blekingenytt, at kristendemokraten i 2012 blev fanget på et overvågningskamera i et supermarked, mens hun var i færd med at stikke en 77-årig dames pung i lommen. Hun blev senere pågrebet og dømt for tyveriet, men hendes lovovertrædelse er først nu kommet for dagen.

Facebook
Twitter