Strid mellem Taiwan og Kina er 'nervekrig i kritisk fase'

Hverken Kina eller Taiwan ønsker en væbnet konflikt, men spiller højt spil, vurderer ekspert.

Striden om Taiwans ret til uafhængighed fra Kina er taget til i den seneste tid. Her vajer det taiwanesiske flag i landets hovedstad, Taipei, søndag. (Foto: © RITCHIE B. TONGO, Ritzau Scanpix)

Taiwan har ikke tænkt sig at opsøge en militær konflikt med Kina. Men landet er klar til at forsvare sig, hvis det skulle blive nødvendigt.

Sådan lyder det i dag fra Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, efter spændingerne mellem Taiwan og Kina i den seneste tid er nået et historisk højt niveau.

- Vi håber på en fredelig, stabil, forudsigelig og gensidigt fordelagtig sameksistens med vores naboer. Men Taiwan vil også gøre, hvad der skal til for at forsvare sin frihed og demokratiske levevis, lyder det fra præsidenten.

Konflikten mellem de to lande er eskaleret i takt med, at Kina i sidste uge sendte næsten 150 kampfly ind i Taiwans luftforsvarszone på blot fire dage. Med på sidelinjen i konflikten er også USA - som er uformelt, men stærkt allieret med Taiwan.

Taiwan ligger ud for Kinas kyst og nord for Det Sydkinesiske Øhav, som også er et omstridt område. Mellem de to lande løber Taiwan-strædet. (© DR Nyheder)

Åbenlyst signal fra Xi

Kernen i striden mellem Kina og Taiwan er, om Taiwan en dag skal under Kinas kontrol.

Ifølge Kina er Taiwan en løsrevet kinesisk provins, mens Taiwan betragter sig selv som en suveræn stat, selvom få lande i verden anerkender det.

Kina har altid haft ambitioner om, at Taiwan en dag vil blive indlemmet i Kina igen – om nødvendigt med magt – og de ambitioner er der blevet skruet op for i den seneste tid, fortæller DR Nyheders Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Vi er inde i en fase, hvor det helt åbenlyst bliver signaleret fra den nuværende kinesiske leder, præsident Xi Jinping, i tale efter tale, at det her er ikke acceptabelt i længden.

- Kineserne har altid sagt, at hvis det sker en dag, at Taiwan formelt erklærer uafhængighed, så kommer der en fysisk invasion. Så det er en form for nervekrig, som helt klart er inde i en kritisk fase for tiden, siger Philip Khokhar.

Alle agerer ud fra "worst case scenario"

Den nuværende situation er præget af høj mistillid og manglende dialog mellem Kina, Taiwan og USA, fortæller Camilla Nørup Sørensen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og forsker i østasiatisk sikkerhedspolitik.

Alle er i gang med at forsøge at afskrække modparten baseret på deres egne bange anelser.

- Alle har lige nu tendens til at agere ud fra et "worst case scenario" og forudsætter modpartens intentioner til at være de mest truende, siger hun.

Ifølge hende frygter Kina, at Taiwans regering arbejder aktivt på et etablere en formel selvstændig stat med international anerkendelse heraf, og at USA i stigende grad opmuntrer til formel taiwansk selvstændighed for at realisere sine egne stormagtsinteresser.

- Kina ser en alvorlig udvikling, hvor USA styrker sine politiske og militære relationer til Taiwan, og Taiwan styrker sine egne politiske og militære relationer til andre naboer og amerikanske allierede. Det har Kina accepteret længe i forhold til økonomiske og kommercielle relationer, men når det begynder at blive politisk og militært, som vi har set det i de senere år, så øges bekymringen i Beijing, siger hun og tilføjer, at situationen forværres af den store mistillid og manglende kommunikation mellem de tre.

- Fordi Kina, Taiwan og USA ikke taler sammen, så bliver det at lave militære aktioner og øvelser signalgivning - en måde at vise på, at man er utilfreds, og at man er villig til at stoppe det, der foregår.

Samtidig er der en frygt i nogle kredse i Kina, at USA forsøger at fremtvinge en konflikt mellem de to lande, som vil underminere Kinas position i nærområdet.

Taiwans ministerium for nationalt forsvar har delt dette kort over de 38 kinesiske flyvninger, der fandt sted lørdag. Taiwans luftforsvarsområde er ikke landets formelle luftrum, men et område, defineret af Taiwan selv, hvor udenlandske fly identificeres og overvåges på grund af nationale sikkerhedsinteresser.

Et stille ryk af status quo

I Taiwan frygter man derimod, at den stigende spænding med Kina kan eskalere til en decideret kinesisk invasion - eller at al den militære aktivitet kan ende i et uheld, der kan udløse en væbnet konflikt.

Taiwans premierminister har anklaget Kina for at udføre "gråzone-krigsførsel" i et forsøg på at udmatte Taiwans væbnede styrker og teste deres evne til at reagere. En anklage, der måske kan være hold i, mener flere militæranalytikere ifølge Camilla Nørup Sørensen.

- Hver gang et kinesisk fly kommer ind i Taiwans luftforsvarszone, så skal de op og afvise. Og Taiwan har ikke et flyvevåben, der kan måle sig med Kinas, så det koster mange ressourcer og slider på materiellet. Det kan også være et formål.

- Hvis man kan nå frem til en situation, hvor taiwaneserne ikke går på vingerne hver gang, så bliver det gradvis en ny normaltilstand at kinesiske fly kan komme så tæt på uden det forårsager noget. Og så får kineserne lige så stille rykket status quo til sin fordel, siger hun og tilføjer, at Kina har taget en lignende taktik i brug i Det Sydkinesiske Hav, som også er voldsomt omstridt.

De mange overflyvninger er også et signal til USA om, at Kina nu råder over et militær, der har både styrke og størrelse til at ændre magtbalancen i sit eget nærområde, fortæller hun.

- At man kan gøre det, er et signal til amerikanerne om, at Kina kan noget i sit nærområde, som USA skal tage bestik af.

Højt spil i form af afskrækkelse

Men selvom der bliver raslet med sablen, så er ingen af de to nationer rent faktisk interesserede i en væbnet konflikt. Alle ved nemlig, at det vil have enorme omkostninger, siger Camilla Nørup Sørensen. I stedet befinder de sig i det, man kalder et sikkerhedsdilemma drevet af gensidig høj mistillid og den generelt høje spænding og militær opbygning i området, fortæller lektoren.

- Den ene part opbygger sit forsvar og igangsætter aktioner af frygt for en truende aktion fra den anden, mens den anden part ser dette som offensivt og truende, og så tager yderligere modforanstaltninger, og så kører spændings- og oprustningsspiralen. Det er også det, man ser være på spil her. Alle frygter, hvad den anden har gang i, og forsøger derfor at skrue op for afskrækkelsen og gardere sig bedst muligt, siger hun og fortsætter:

- Men det er højt spil, fordi der er så høj mistillid og så lidt dialog.

Hemmelige specialstyrker komplicerer sagen

Situationen forværres dog muligvis af, at det i går kom frem, at USA i hemmelighed det seneste år har haft en gruppe specialstyrker udstationeret i Taiwan - med Kinas øjne et klart brud på ånden i de aftaler, som USA og Kina har om det amerikanske engagement i Taiwan, fortæller Camilla Nørup Sørensen.

Kan USA få rettet op på det, er der måske håb forude for, at det kan ændre sig - selvom den grundlæggende konflikt ikke forsvinder.

Kina har i de seneste dage skruet ned for overflyvningerne, og i går mødtes USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, med Kinas udenrigsansvarlige, Yang Jieshi. Samtidig er der lagt op til, at Kinas Xi Jinping og USA’s Joe Biden skal mødes til et virtuelt møde senere på året.

- Det kan være med til at mindske risikoen for misforståelser og uheld, som kan eskalere situationen, vurderer lektoren.

Opdateret 14:45 med præciseringer fra Camilla Nørup Sørensen