Strid om værnepligt for ortodokse udløser valg i Israel

Det israelske parlament er opløst og forbereder sig på valg i april.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, skal forsøge at holde på magten ved det kommende valg i Israel. (Foto: Abir sultan © Scanpix)

Partierne i Israels regeringskoalition er så uenige om en ny lov om værnepligt, at de har besluttet at udskrive nyvalg.

Det oplyser en talsmand for premierminister Benjamin Netanyahu i dag.

Ifølge israelske medier bliver valgdatoen 9. april.

Regeringen siger i en erklæring, som blev offentliggjort af Netanyahus parti Likud, at den har besluttet at udskrive valg i af hensyn til "budgetmæssig og national ansvarlighed".

Det var uenighed i regeringen omkring militær værnepligt, der førte til beslutningen om valg. Krisen hænger sammen med spørgsmål om, hvorvidt ultraortodokse jøder skal fritages for militær værnepligt.

Har regeret med svævert flertal

Netanyahu er i sin fjerde regeringsperiode som premierminister. Han har regeret med et meget snævert flertal. Regeringen sidder på 61 af de 120 pladser i parlamentet, Knesset.

Næste ordinære valg skulle have fundet sted senest i november 2019.

Koalitionen blev svækket i november, da daværende forsvarsminister Avigdor Lieberman trak sit parti ud af regeringen, fordi han var utilfreds med en våbenhvile, der blev forhandlet med palæstinensiske Hamas.

Netanyahu er også under stigende pres i forbindelse med en række efterforskninger af påstået korruption i hans egne personlige anliggender. Politiet har anbefalet, at der rejses sag mod ham i tre forskellige sager.

Netanyahu skal dog ikke nødvendigvis træde tilbage, hvis der rejses sag mod ham. Meningsmålinger antyder, at hans højreparti, Likud, vil forblive det største parti i parlamentet efter valget.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter