Studenter-uro breder sig i Frankrig

To tredjedele af de 84 universiteter i Frankrig er nu omfattet af det "studenterstrejke", der raser mod regeringens nye arbejdsmarkedsregler for unge under 26.

Studerende og elever strejker, besætter og demonstrerer i Paris og andre byer. Og ordensmagten slår massivt igen. (Foto: Thomas Coex © Scanpix)

To tredjedele af de franske universiteter var tirsdag omfattet af det "studenterstrejke", der raser mod regeringens nye arbejdsmarkedsregler for unge under 26.

Landsomfattende uro

Studenterorganisationen UNEF siger, at 59 universiteter har sluttet sig til en strejke mod reglerne. Undervisningsministeriet siger ifølge dagbladet Le Figaro, at tallet kun er 46, mens der er "uregelmæssigheder" på en række andre.

En lang række andre højere læreanstalter og uddannelsesinstitutioner er også berørt af uroen.

Regeringen har indført en "ungdomskontrakt" på arbejdsmarkedet, der betyder at unge under 26 i de første to år af en ansættelse kan fyres uden varsel og begrundelse. Kontrakten, kaldet CPE, skal ifølge regeringen lette adgangen til arbejdsmarkedet for de unge, og er en direkte reaktion på de voldsomme uroligheder i Paris' forstæder i efteråret.

Regerigen er presset

Regeringen ser på situationen med stigende alvor. Premierminister Dominique de Villepin udsatte i dag sin rejse til Berlin, hvor han sammen med præsident Chirac skulle deltage i et tysk-fransk topmøde. Fra Berlin har præsidenten udtalt sin "uforbeholdne støtte til regeringens og Villepins kamp mod ungdomsarbejdsløsheden, hvori CPE er et vigtigt element, skriver nyhedsbureauerne.

Oppositionen, anført af Socialistpartiet, opfordrer præsidenten til at lægge loven med reformen på is, og har samtidig indbragt den for forfatningsrådet.

Et halvt hundrede tusinde gymnasieelever og studerende deltog i dag ifølge politiet i demonstrationer i Paris, og dagbladet Le Monde skriver om en tiltagende mobilisering af gymnasieeleverne ud over hele landet.

De faglige landsorganisationer vender sig også mod reformen, ganske som de studerende får direkte og udtalt støtte fra undervisere og professorer i stort tal.

Der er indkaldt nye, landsdækkende demonstrationer på lørdag.

Facebook
Twitter