Studieværts pludselige død chokerer Storbritannien

Britiske tabloidaviser og retsmyndigheder er under beskydning.

Briter har sat blomster udenfor nu afdøde tv-vært Caroline Flacks bolig i London. (Foto: Simon Dawson © Scanpix)

Et foto af en blodig seng fylder forsiden på den britiske tabloidavis The Sun den 1. januar. Under fotoet står overskriften: "Flacks blodbad i soveværelset".

En anden forside fra december sætter et citat i fed: ”Hun prøvede at slå mig ihjel” - med et foto af den i Storbritannien kendte tv-vært Caroline Flack med et trist ansigt.

I forgårs tog Caroline Flack sit eget liv. Men siden december har britiske tabloidmedier bragt en kontinuerlig strøm af historier med sladder om hende og forsider som dem ovenfor.

- Det optager briterne meget. Hun er en kendt person, som har været med i tv-shows, vundet det britiske Vild med dans og været vært på forskellige underholdningsprogrammer. Det faktum, at hun har begået selvmord i en alder af bare 40 år, optager folk, fortæller DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

Bank med en lampe

Mediernes interesse tog for alvor til i december, da den kendte vært for realityprogrammet Love Island blev anholdt. Hun skulle have overfaldet sin kæreste. Naboerne ringede til politiet, og betjente fandt parret smurt ind i blod i deres lejlighed.

Flack havde ifølge anklagemyndighederne banket sin kæreste med en lampe. Han fik et voldsomt sår på hovedet, og Flack selv kom også til skade, efter hun slog et glas i stykker.

Kæresten lagde aldrig selv sag an mod Flack, og de to fandt tilsyneladende sammen igen. Den kendte vært trak sig fra sit værtsjob på Love Island. I begyndelsen af marts skulle hun for retten. Det fik hun at vide i forgårs, på sin dødsdag.

Holder fast i sager om vold i hjemmet

Flacks manager kritiserer nu anklagemyndigheden for at have forsøgt at stable en show-retssag på benene. En sag, der ikke nødvendigvis var i offentlighedens interesse. Men der var en grund til anklagemyndighedens insisteren, forklarer Kim Bildsøe Lassen.

- For den offentlige anklager har det handlet om at statuere et eksempel. Man afviser at lade sager ligge, selvom de involverede ikke ville have dem for retten. Myndighederne har det princip, at sager om vold i hjemmet, dem fører man, også selvom sigtelser frafaldes. Fordi man mener, at vold i hjemmet er så stort et problem, at man er nødt til at gøre noget ved dem.

Kort til Valentinsdag

Mediernes dækning af Flacks liv har fået kritik fra en stribe briter blandt andet på sociale medier. Som her, hvor en bruger kritiserer en artikel i The Sun om et særligt, satirisk kort med en tegning af netop Caroline Flack til salg i anledning af Valentinsdag. En artikel, som nu er fjernet:

- Kritikken har været, at det var for voldsomt, og de har fulgt hende i perioder, hvor hun har haft en form for depression og psykiske udfordringer. Og alligevel er man blevet ved med at følge hende tæt. Der skulle man måske have tænkt mere over, hvilke konsekvenser det kunne have, siger Kim Bildsøe Lassen.

Varm og smuk

Tilbage står en britisk befolkning, der overvejer, hvad der i dagens Storbritannien kan få en kendt og beundret kvinde til at begå selvmord.

- Det sætter et enormt fokus på, hvad det er for et samfund, det moderne medieunivers fremelsker. Hun var smuk og kendt og fremstod glad og varm på skærmen. Men virkeligheden har været, at hun har haft det så forfærdeligt, at hun har taget sit eget liv. De modsætninger fascinerer, vurderer DR’s korrespondent fra London.