Sudans præsident kan i dag blive anholdt og udleveret til Straffedomstol

Sudans præsident Bashir kan ikke rejse hjem efter topmødet i Den Afrikanske Union. Han er efterlyst og skal for retten i dag.

En domstol i Sydafrika skal i dag afgøre, om Sydsudans præsident al-Bashir skal fængsles og udleveres til Den Internationale Domstol. (Foto: Siphiwe Sibeko © Scanpix)

En sydafrikansk dommer har givet Sudans præsident, Omar al-Bashir, forbud mod at forlade Sydafrika, før en domstol i hovedstaden, Pretoria, har taget stilling til en begæring om at fængsle ham.Omar al-Bashir er eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Sudans vestlige Darfur-region.

Det er ifølge nyhedsbureauet AFP første gang nogensinde, at en domstol har forhindret et statsoverhoved i at forlade et andet land på anmodning fra ICC.ANC: Straffedomstol går efter afrikanereMen Sudans udenrigsminister siger, at præsidenten vil forlade Sydafrika og rejse hjem som planlagt efter søndagens topmøde i Den Afrikanske Union (AU).Det sydafrikanske regeringsparti, ANC, har reageret med vrede over søndagens domstolskendelse. Partiet beskylder ICC for at være for vestligt præget og udelukkende gå efter afrikanere.Flere menneskeretseksperter påpeger imidlertid, at Sydafrikas regering har tilsluttet sig ICC og derfor skal anholde og udlevere Bashir.En test af Sydafrika- Sydafrika har en forpligtelse til at anholde ham. Hvis ikke, er landet i samme bås som andre afrikanske regimer, der ikke har respekt for menneskerettighederne. Det er faktisk en test for Sydafrika, siger den sydafrikanske menneskerettighedsforkæmper Gabriel Shumba.Også Elise Keppler fra den internationale organisation Human Rights Watch understreger Sydafrikas forpligtelser over for ICC.- Dette er en utrolig mulighed for Sydafrika for at gøre, hvad der er rigtigt og udlevere al-Bashir til Den Internationale Straffedomstol, siger hun.Presser på for anholdelseDet var menneskerettighedsgruppen The Southern African Litigation Centre, der sendte en hasteanmodning til en domstol i Pretoria for at presse de sydafrikanske myndigheder til at anholde Bashir på førstedagen af topmødet i Den Afrikanske Union.Domstolen afgjorde, at Bashir ikke må forlade Sydafrika, før domstolen har behandlet fængslingsanmodningen. Det skal efter planen ske ved et retsmøde mandag klokken 11.30 dansk tid.Siden sigtelserne mod Bashir blev rejst af ICC i 2009, har han sørget for at begrænse sine rejser til lande, der ikke er medlemmer af ICC. I tilfældet Sydafrika gør han tilsyneladende en undtagelse./ritzau/AFP

Facebook
Twitter