- Vi skal ikke være bekymrede i Danmark.
Sådan indleder direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.
Det handler om den nye coronavirus, som kommer fra den kinesiske by Wuhan, og som indtil videre har kostet 17 personer livet og smittet mindst 470 mennesker.
Det har Kinas Nationale Sundhedskommission oplyst.
- Langt de fleste tilfælde, vi har set af den her nye sygdom, er inden for Kinas grænser, lyder det fra Søren Brostrøm.
Men selvom vi ikke skal være bekymrede, så tager Sundhedsstyrelsen alligevel sygdommen alvorlig.
Skruet op for beredskab
Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er en meget lille sandsynlighed for, at der skulle rejse folk ind i Danmark, som er smittet i Wuhan og omegn.
- Men det er klart, vi kan ikke sige, at det er fuldstændig usandsynligt, siger Søren Brostrøm og fortsætter:
- Derfor gjorde vi allerede det i sidste uge, at vi skruede op for vores beredskab og sendte en meddelelse ud til det danske sundhedsvæsen, sådan at lægerne på sygehusene ved, hvad de skal kigge efter.
På Statens Serum Institut er der også etableret en laboratorieanalyse, så der er et beredskab til hurtigt at be- eller afkræfte, om folk har det nye coronavirus.
Hastemøde hos WHO
Her til aften har WHO holdt hastemøde om det nye dødbringende coronavirus.
Men efter hastemødet besluttede WHO at udskyde at tage stilling til, om virusset fra Wuhan udgør en international sundhedskrise.
Det er "en kompleks situation under udvikling," lød det.
Derfor mødes komitéen, der består af 16 eksperter, igen torsdag for at tage en endelig beslutning
Skaldyrsmarked under mistanke
Både WHO og kinesiske forskere arbejder ihærdigt med at finde ud af, hvor virusset har sit udspring. Mistanken er foreløbig faldet på et skaldyrsmarked i byen Wuhan.
Folk kan imidlertid også blive smittet uden at have besøgt Wuhan, siger Zhong Nanshan, der er leder af landets sundhedskommission.
- På nuværende tidspunkt kan vi svare bekræftende på, at der finder smitte sted mellem mennesker, siger han til tv-stationen CCTV.
Også WHO har tidligere sagt, at det er sandsynligt, at virusset stammer fra dyr, men at der kan være "en begrænset smitte mellem mennesker ved tæt kontakt".
Screening i lufthavne
I Hongkong siger sundhedsmyndigheder, at passagerer fra den region, hvor Wuhan ligger, vil blive screenet ved ankomsten til lufthavnen.
Også nogle lufthavne i USA og Thailand er begyndt at screene passagerer fra den kinesiske provins, hvor udbruddet begyndte.
Det gør man for eksempel ved at måle deres temperatur.
Men Sundhedsstyrelsen mener ikke, Danmark skal indføre indrejsescreeninger.
- Først og fremmest fordi den erfaring vi har fra Sars-udbruddet i 2002 fra mange lande viser, at det ikke virker. Det er ikke særlig effektivt. Det er mere effektivt at screene folk, når de udrejser fra Kina, siger Søren Brostrøm.
Onsdag aften dansk tid er borgere i Wuhan af myndighederne blevet bedt om ikke at forlade byen, medmindre særlige omstændigheder gør sig gældende. Det skriver Reuters.
Desuden lukker byen for offentlig transport torsdag formiddag. Udgående tog og fly fra byen bliver der ligeledes lukket for.