Supermarked-skyderi i Buffalo efterforskes som hadforbrydelse: Her er, hvad vi ved

13 mennesker blev i går ramt af skud i den amerikanske by ud af det blå. Flere meldt dræbt.

Borgmesteren i Buffalo oplyser, at den formodede gerningsmand havde "rejst i timevis" for at gennemføre skyderiet. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Sent i går aftes lød der pludselig skud i og omkring et supermarked i den amerikanske by Buffalo i delstaten New York.

En ung mand skød og ramte mindst 13 mennesker. 10 af dem er meldt dræbt som følge af skuddene.

Det bekræfter politiet i byen og en FBI-agent på et pressemøde.

Skyderiet bliver efterforsket som en racistisk hadforbrydelse.

- Det her var ren ondskab, og det var en direkte racistisk motiveret hadforbrydelse, sagde en lokal sherifpressemødet.

En ung mand er anholdt i sagen. Han er 18 år gammel, hvid og var angiveligt tungt bevæbnet og iført hjem i gerningsøjeblikket. Samtidig lyder det, at den formodede gerningsmand ikke er lokal, men havde kørt i "timevis" for at nå frem til gerningsstedet.

Politiet oplyser derudover, at manden filmede skudepisoden og sendte den "live" på sociale medier. Det bekræfter streaming-platformen Twitch ifølge CNN. Det var den platform, gerningsmanden brugte til at dokumentere skyderiet direkte.

DR Nyheder har set billeder af den formodede gerningsmand iført camouflage-tøj, da han blev anholdt. Vi har også set videoer af, at den samme mand bliver stillet for retten. Han sagde ikke noget i retten.

Joe Biden: Vi skal have stoppet haddrevet terrorisme

Skyderiet i Buffalo skaber ikke bare harme og foragt lokalt i Buffalo, men også blandt den politiske top i USA. Den amerikanske præsident, Joe Biden, har udsendt en pressemeddelelse.

For selvom det stadig er relativt sparsomt med oplysninger i sagen, så mener Biden ikke, at det afholder ham fra at slå især én ting fast, står der i pressemeddelelsen.

- En handling begået på grund af en frastødende, hvid nationalistisk ideologi står i modsætning til alt, hvad vi står for i USA. Vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt for at stoppe haddrevet terrorisme, lyder det fra præsidenten.

Fra en lokal guvernør ved navn Kathy Hochul lød det sådan her umiddelbart efter skyderiet:

- En følelse af sikkerhed er blevet knust af ét individ, der har gennemført en terrorhandling. Det påvirker os i vores hjerter at vide, at sådan en ondskab lurer derude.

Det amerikanske justitsministerium efterforsker nu masseskyderiet som en hadforbrydelse motiveret af voldelig ekstremisme. Det fremgår af en pressemeddelelse.

- Justitsministeriet er forpligtet til at gennemføre en grundig og hurtig undersøgelse af skyderiet og til at søge retfærdighed for de uskyldige ofre, står der blandt andet.

Se billeder fra Buffalo her:

  • Politiet i Buffalo har anholdt en formodet gerningsmand i sagen. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • Udover politiet var mange lokale også på gaden i går efter masseskyderiet. (Foto: John Normile © Ritzau Scanpix)
  • Mange vidner har set, hvad der skete. (Foto: BRANDON WATSON © Ritzau Scanpix)
  • Skyderiet kaldes det værste i byens historie. (Foto: John Normile © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Det værste skyderi i byens historie

Skyderiet skete sent lørdag aften, og ifølge vidner på stedet blev der både affyret skud inde i supermarkedet 'Tops Friendly Market' og ude på parkeringspladsen.

- Jeg hørte mindst 20 skud blive affyret, siger et vidne, der også fortæller, at han så tre blive ramt af skud. To af dem var kvinder.

Kort efter blev gerningsmanden arresteret af politiet, fortæller vidnet.

Skyderiet er ifølge Buffalo News det værste, der nogensinde har fundet sted i byen.

Supermarkedet ligger et par kilometer fra byens centrum, og lokalmediet skriver, at det primært er sorte, der bor i nabolaget.

Mediet skriver derudover, at 11 af de i alt 13 ofre var sorte. En oplysning, der ifølge mediet er bekræftet af byens politi.

Skyderiet betegnes som et masseskyderi. De seneste år har der været flere skyderier med racistisk motiv i USA. Det gælder blandt andre masseskyderiet ved et Wallmart supermarked i El Paso, Texas, for to år siden og et masseskyderi i en synagoge i Pittsburgh året før.

Ifølge Jørn Brøndal, der er professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, kan skyderiet i Buffalo resultere i oprør i de amerikanske gader.

- Man kunne sagtens forestille sig, at det her vil sætte gang i store demonstrationer. Man kunne også godt forestille sig, at der bliver pustet nyt liv i debatten om adgang til våben i USA, men hvad den debat angår, ved vi, at der absolut intet kommer til at ske i Kongressen.

På de sociale medier skriver tusindvis af brugere allerede om masseskyderiet.