Surrugue: Hvedebrødsdagene er ovre for præsident Macron

Frankrigs væbnede styrker er langt fra de eneste, der vil protestere mod Macrons økonomiske planer, vurderer korrespondent.

Præsident Emmanuel Macron (t.v.) den nu forhenværende chef for Frankrigs væbnede styrker, Pierre de Villiers (t.h.) (Foto: ETIENNE LAURENT / POOL © Scanpix)

I Frankrig har den øverstbefalende for de væbnede styrker, general Pierre de Villiers, indgivet sin afskedsbegæring.

Det er præsident Emmanuel Macrons ambitioner om at spare adskillige milliarder euro i Frankrigs offentlige systemer, og dermed rette op på landets svimlende offentlige underskud, der har udløst opsigelsen.

De penge skal nemlig blandt andet hentes i militæret, fortæller DR's korrespondent i Frankrig, Stéphanie Surrugue.

- Det har Pierre de Villiers i ugevis været oppe og toppes med den nye præsident om, og han har advaret om, at det her vil skabe så store kvalitetsforringelser, at det vil være uacceptabelt for Frankrig.

- Han har endda gjort det i så stærke vendinger, at de ikke kan gentages her, og der har Emmanuel Macron altså sagt fra offentligt. Det har har ført til, at de Villiers har indgivet sin afskedsbegæring her til morgen, inden regeringen holdt sit faste morgenmøde.

En hård sommer venter

Opsigelsen er et tydeligt forvarsel om, at hvedebrødsdagene er ved at være ovre for den nye præsident, som ved præsidentvalget i begyndelsen af maj vandt en solid sejr over Front Nationals Marine Le Pen.

Forude venter en udfordrende tid, vurderer Stéphanie Surrugue.

- De milliarder af euro skal jo ikke bare hentes i militæret, og allerede nu ser vi skolelærerne protestere voldsomt, vi ser borgmestrene ude i landet protestere voldsomt.

- Mange mener, at når Macron efter sommerferien fremlægger sit budget for 2018, så vil det for alvor gå krystalklart op for franskmændene, hvad det helt konkret betyder, at deres præsident faktisk vil spare 446 milliarder kroner frem mod 2022. Så det ser ud til, at han får sig en virkelig hård sommer.