Surrugue i splittet landsby: Her rives Spanien over i to

I landsbyen San Rafael del Rio gør det ondt at tale om politik.

For de 750 indbyggere i landsbyen San Rafael del Rio, som ligger 200 kilometer syd for Barcelona, skaber spørgsmålet om catalansk uafhængighed dyb splittelse.

Byen ligger nemlig på grænsen mellem de to regioner Valencia og Catalonien. Hvis den catalanske regering erklærer løsrivelse fra resten af Spanien, vil byen derfor blive revet midt over.

Størstedelen af byen, samt byens rådhus, ligger i Valencia, som ingen planer har om at løsrive sig fra Spanien. Men en række helt basale ting i byen hører under Catalonien, heriblandt vand- og elforsyning og veje – og endda byens lokalnummer.

Spørgsmålet smerter

Indbyggerne i landsbyen frygter, at konflikten kan skabe splittelse, fortæller DR’s internationale korrespondent Stéphanie Surrugue.

- De her 750 indbyggere er rigtig nervøse for, at den politiske krise, som der er i Spanien for øjeblikket, kommer til at skabe større spændinger i byen her. For politik er enormt svært for mange af indbyggerne at tale om, siger hun.

Ved en folkeafstemning søndag den 1. oktober stemte flere end 90 procent af de fremmødte catalanere for løsrivelse fra Spanien. Valgdeltagelsen var dog lav, kun 42 procent af de stemmeberettigede afgav deres stemme i valget, som på forhånd var erklæret ulovlig af landets forfatningsdomstol.

Afklaring i morgen

Indbyggerne i San Rafael del Rio får måske mere afklaring i morgen aften, når den catalanske selvstyrepræsident Charles Puigdemont vil offentliggøre, om han vil sætte uafhængighedserklæringen til afstemning i det regionale parlament.

Den spanske premierminister Mariano Rajoy har sagt, at han vil gøre alt, hvad der er muligt, indenfor lovens rammer for at holde sammen på landet.