Surrugue om catalansk kaos: Hvad skal Puigdemont i Bruxelles?

Forvirringen er stor i Spanien, efter Cataloniens afsatte leder er taget til Bruxelles.

Den afsatte catalanske leder Carles Puigdemont er rejst til Belgien under stor mystik. (Foto: Rafael Marchante © Scanpix)

Sammen med fem andre tidligere ministre er Cataloniens afsatte leder, Carles Puigdemont, taget til Belgiens hovedstad, Bruxelles.

Få timer inden den spanske anklagemyndighed fremlagde sine planer om anklager for oprør, undergravende virksomhed og underslæb mod Puigdemont, forlod han Barcelona og satte kursen mod den franske kystby Marseille. Her ventede et chartret privatfly på gruppen, der fløj dem til Bruxelles.

Tilbage i Catalonien ved ingen nøjagtigt, hvad der foregår. Det fortæller DR’s internationale korrespondent, Stephanie Surrugue, fra regionens hovedstad, Barcelona.

- I Barcelona er forvirringen og forundringen stor. Hvad skal Carles Puigdemont i Bruxelles? Det spørger ikke bare catalonierne – men hele Spanien sig selv om i disse timer.

Gisningerne er mange

Gisningerne om Puigdemonts hemmelighedsfulde tur til Bruxelles er mange.

Flere medier spekulerer i, om den tidligere leder vil søge asyl i Belgien, opsætte en eksilregering eller arbejde for at få en europæisk aktør til at agere mellemmand i forhandlingerne om Cataloniens løsrivelse med regeringen i Madrid.

Men det er gisninger, og Madrid anerkender ikke, at der overhovedet skulle være forhandlinger i gang, understreger Stephanie Surrugue.

- Indtil videre er det rene gætterier. Kun Carles Puigdemont kender til den sande baggrund for sin tilstedeværelse i Belgien.

En regering på listefødder

I Spaniens hovedstad, Madrid, overvejer centralregeringen, hvilket ben den skal stå på. Hvis den sætter for hårdt ind over for Puigdemont, risikerer den at opildne separatiststøtterne i Catalonien.

Senere i dag mødes regeringen for at kigge frem mod valget i Catalonien den 21. december, som Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, udskrev fredag.

Og her er regeringen også nødt til at tage stilling til Puigdemont, siger Stephanie Surrugue.

- Det er en balancegang for regeringen frem mod valget i december. De står fast på, at Puigdemont opererer uden for lovens rammer, og forhandlinger kan på ingen måde komme på tale. Samtidig ønsker de et fredeligt forløb frem mod valget.

Mere end usædvanligt

I Catalonien har deres tidligere leders flugt til Bruxelles gjort sagen om regionens løsrivelse fra Spanien mere kaotisk, end den var i forvejen, siger Stephanie Surrugue.

- Jeg mangler faktisk ord for at beskrive det, der sker i Catalonien i disse uger. Det her er jo ikke bare usædvanligt, det er noget, man ikke har set før.

Ifølge sin advokat i Belgien afholder Carles Puigdemont en pressekonference i dag klokken 12.30. Følg begivenhederne her på dr.dk.