Svalbard: Et af husene blev skubbet 80 meter under sneskred

Havde husene ikke flyttet sig, var skaderne blevet endnu værre, lyder det fra en ekspert på Svalbard. Et barn meldes nu død af sine kvæstelser.

10 huse blev ødelagt af snemasserne. (Foto: Tore Meek © Scanpix)

- Det er enorme skader. Et af husene flyttede sig 80 meter.

Sådan lyder det fra skredekspert Kjetil Brattlien fra Norges Geologiske Institut, efter at han og kollegaerne har besigtiget de voldsomme skader, der kom med det voldsomme sneskred lørdag formiddag på den norske ø Svalbard.

Eksperten siger til Svalbardposten.no, at han overbevist om, at skaderne havde været meget voldsommere, hvis husene netop ikke havde kunnet flytte sig.

En 42-årig mand mistede livet, mens 10 andre blev såret - nogle af disse blev fløjet til hospitalet i Tromsø.

Søndag aften kom meldingen så om, at et hårdt kvæstet barn er død af sine kvæstelser, bekræfter Universitetssygehuset i Nord-Norge til NRK.

I alt er 180 personer blevet evakueret fra deres hjem, da der stadig er fare for nye sneskred.

Folkene fra Norges Geologiske Institut er lige nu i gang med at undersøge snemasserne på bjerget "Sukkertoppen", der ligger lige øst for byen Longyearbyen, hvor det fatale sneskred skete.

- Vi ved ikke, hvornår de evakuerede kan flytte tilbage. Nu har vi købt os tid ved at evakuere husene, så vi får tid til at tænke os om og diskutere situationen, siger Kjetil Brattlien.

Artiklen er opdateret klokken 17:52 med det seneste dødstal.