Svensk aktivist løsladt i Kina

Den svenske menneskerettighedsaktivist Peter Dahlin er efter tre uger blevet løsladt og udvist af Kina.

Svenske Peter Dahlin er blevet frigivet og deporteret af de kinesiske myndigheder, efter at have været anholdt i tre uger. (Foto: CHINESE URGENT ACTION W.G. © Scanpix)

Sveriges udenrigsministerium oplyser ifølge TT, at Kina har frigivet den svenske menneskerettighedsaktivist, Peter Dahlin, som blev tilbageholdt tidligere i denne måned og beskyldt for at have truet kinesernes nationale sikkerhed.

- Det er en utrolig lettelse, siger Thomas Dahlin, som er far til menneskerettighedsaktivisten.

Den 35-årige Dahlin, der arbejder for organisationen Chinese Urgent Action Work Group, blev anholdt i Beijing for tre uger siden. Ifølge nyhedsbureauet Nya Kina opildnede han til "modstand mod regeringen".

Organisationen afviser beskyldningerne mod Dahlin som falske og grundløse.

Også Peter Dahlins kinesiske kæreste er blevet løsladt efter at have været tilbageholdt, skriver Dahlins kollega, Michael Caster, på twitter.

Kinesisk statsligt tv viste tidligere optagelser med en uforbeholden tilståelse fra den svenske menneskerettighedsaktivist. En tilståelse, China Urgent Action Working Group, har kaldt "åbenlyst tiltvunget".

- Jeg har skadet den kinesiske regering og såret det kinesiske folks følelser. Jeg undskylder dybt for dette og er meget ked af, at det nogensinde er sket, udtalte Peter Dahlin foran kameraet.

Kina har optrappet en kampagne mod menneskerettighedsaktivister, hvilket har udløst international kritik og fordømmelse.

/ritzau/TT