Svensk domstol tillader ulvejagt trods store protester

Miljøforkæmpere mener, det er en uheldig beslutning og frygter for ulvens overlevelse.

De svenske jægere får i det nye år lov til at tage jagtgeværet frem, da svensk domstol i dag har tilladt, at 24 ulve kan jagtes i det nye år. (Foto: © Lars Rasborg, Scanpix)

En svensk domstol har nu tilladt, at 24 ulve må blive skudt i 2017. Der sker, selvom der i 2016 blev nedlagt et midlertidigt forbud må at skyde den vilde hundeart.

Flere miljøforkæmpere frygter, at det domstolens beslutning vil bringe artens overlevelse i fare, og beslutningen bliver derfor mødt med stor bekymring:

- Vi beklager, men respekterer beslutningen, siger Johanna Sandahl, der er formand for Naturbeskyttelsesforeningen i Sverige.

Hun advarer om, at ulven er i fare for at blive en truet dyreart, og at bestanden er faldet med 18 procent.

Flere organisationer har prøvet at appellere til Den Højeste Forvaltningsdomstol i Sverige, da ulven er beskyttet af Bern-Konventionen fra 1979, der har til formål at beskytte truede og sårbare dyrarter. Alligevel endte domstolen med at give tilladelsen til ulvejagt i fire områder i den centrale del af landet.

- Det er en uheldig og overraskende beslutning, siger Torbjorn Nilsson, der er formand i Den Svenske Rovdyrsforening.

Den svenske beslutning kommer omkring en uge efter, at nabolandet Norge gik den modsatte vej og valgte at nedbringe den tilladte jagtkvote fra 47 til 15 ulve. I Norge var begrundelsen for beslutningen, at der ellers ville være tale om en overskridelse af både Bern-Konventionen og norsk lovgivning.

Ifølge de svenske myndigheder er der omkring 340 ulve tilbage i landet.

/ritzau/