Svensk flygtningepolitik granskes af forfatningsudvalg

Der peges fingre i Riksdagen i Stockholm. Partierne giver hinanden skylden for flygtningeproblemerne.

Den svenske statsminister Stefan Löfven kan sammen med Fredrik Reinfeldt se frem til at blive indkalst til at svare på spørgsmål i forfatningsudvalget. (Foto: 10090 Claudio Bresciani © Scanpix)

Det konservative svenske parti Moderaterna har meldt den svenske statsminister, Stefan Löfven fra Socialdemokraterne, til Riksdagens forfatningsudvalg (KU), fordi han efter Moderaternas mening har håndteret flygtningekrisen meget ringe.

Det betyder, at udvalget skal gennemgå regeringens håndtering af flygtningeproblemerne.

Socialdemokraterne har imidlertid ikke ladet anmeldelsen gå dem på, for partiet gik i går til KU og bad udvalget om at gennemgå den forrige regerings optræden i flygtningepolitikken.

Denne regering havde Moderaterna daværende leder, Fredrik Reinfeldt, som statsminister. Det var ham, der på et tidspunkt betegnede Sverige som en "humanitær stormagt".

I dag fortsætter politikerne med at sætte forfatningsudvalget i arbejde, for nu har det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD) anmeldt begge partier.

- I en vis forstand har både den nuværende og den tidligere regering ansvar for den situation, der er opstået. Vi mener, at det er rimeligt, at anmeldelsen samles i én anmeldelse, og så skal det, der er sket, udredes, siger Jonas Millard, medlem af Riksdagen for SD.

Jonas Millard siger videre, at hans parti vil sende et helt batteri af spørgsmål om både den nuværende og den tidligere regerings optræden og indkalde både Stefan Löfven og Fredrik Reinfeldt til at svare på spørgsmål i forfatningsudvalget.

/ritzau/