Svensk forsvar analyserer ubådsoptagelser

Forsvaret i Sverige har modtaget videooptagelser fra et privat dykkerfirma, der kan vise vraget af en fremmed ubåd i svensk farvand.

Sådan så det ud, da svensk forsvar sidste år var på ubådsjagt. De nye optagelser menes ikke umiddelbart at have forbindelse til sidste års begivenheder. (© DR Nyheder)

Videooptagelser, der ifølge et dykkerfirma viser vraget af en fremmed ubåd fundet i svensk farvand, har igen sat fart på spekulationerne i vores naboland Sverige.

Pressemedarbejder hos Försvarsmakten i Sverige Jesper Tengroth bekræfter, at det private dykkerfirma mandag har indleveret videooptagelserne, som nu bliver analyseret.

- Det, jeg kan bekræfte, er, at vi er blevet kontaktet af et privat dykkerfirma, der har fortalt, at de har fundet vraget fra en ubåd. De har også vist os videomateriale derfra, og vores eksperter analyserer nu materialet, siger han.

Rykker ikke ud nu

Ifølge pressemedarbejderen ser myndighederne endnu ingen grund til at tage ud for at undersøge, om der reelt er tale om vraget af en ubåd fra et andet land.

- Når vi ved, hvad det er, der er på videooptagelsen, vil vi træffe nye beslutninger, siger han.

Dykkerfirmaet, Ocean X Team, vil ifølge Expressen.se ikke oplyse, hvor vraget skulle befinde sig. Blot oplyser firmaet, at det ligger øst for Sverige og cirka 2.750 meter fra land i et område, hvor der er en del sejlads.

Tyder ikke på forbindelse til ubådsjagt

Ifølge Jesper Tengroth er der på nuværende tidspunkt ikke noget, der indikerer, at der kan være tale om de ubåde, som de svenske myndigheder jagtede i skærgården ved Stockholm i oktober sidste år.

Her eftersøgte det svenske forsvar først en uidentificeret ubåd, hvorefter en observation fra en privatperson førte til endnu en ubådsjagt ved Stockholm.

Der blev sat både svenske krigsskibe, helikoptere og fly ind i eftersøgningen, og regeringen bekræftede måneden efter, at svensk territorium var blevet krænket.

- Ud fra det, vi hidtil ved fra vores samtaler med dykkerfirmaet, er der ikke noget, der tyder på, at vi kan forbinde denne sag til det, der skete sidste efterår, siger han.

Jesper Tengroth ønsker ikke at uddybe, hvad den vurdering bygger på.

Han ønsker heller ikke at kommentere på forlydender i svenske medier om, at ubådens besætning kan blive fundet i vraget.