Svensk fyrværkeribranche vil have forbudt salg af raketter efter nytårskaos

Flere farlige episoder udspillede sig i Malmø nytårsaften. Nu vil fyrværkeribranchen stoppe salget af raketter.

Forværkeribrancheforeningen vil stoppe salget af raketter og på sigt også forbyde brug af dem. (© Scanpix)

Snart bliver der måske færre farver og glimt på nytårshimlen i nabolandet Sverige.

I hvert fald hvis det står til SFB, Sveriges Fyrværkeribrancheforbund, skriver svenske SVT.

Det er ikke salg af alt fyrværkeri, som branchen vil forbyde, men kun de klassiske raketter, som vi kender dem, lyder det fra Erik Nilsson, som er formand i SFB.

Til at starte med vil branchen forbyde salget af raketter, men på sigt vil de arbejde på helt at forbyde, at privatpersoner kan bruge dem, ligesom det er tilfældet i nabolandet Norge.

- Vi har set, at disse raketter kan forvolde alvorlig skade, og da de stoppede salget i Norge, faldt skaderne drastisk derefter, siger han til SVT.

Kaos i Malmö nytårsaften

Forslaget fra SFB kommer i forlængelse af et krisemøde, som de har holdt efter noget af et nytårskaos udspillede sig på et torv i Malmø nytårsaften, skriver SVT.

På en video, som den svenske avis Aftonbladet har delt, og som desuden har skabt meget debat på de sociale medier, ses det, hvordan raketter flyver alle andre steder hen end op i himlen.

I stedet flyver raketterne mod mennesker, huse og biler.

Selvom ingen kom til skade under det vildfarende fyrværkeri, som man ser i videoen, skete der ulykker andre steder i landet med raketter.

Formanden i fyrværkeribrancheforbundet mener samtidig ikke, at et forbud vil straffe dem, som trods alt opfører sig ordentligt nytårsaften - og fyrer krudtet af på en forsvarlig måde.

- Jeg tror nok, at de skal finde nogle andre produkter, der kan give dem en dejlig fest, siger Erik Nilsson og henviser til, at forbuddet ikke gælder alt slags fyrværkeri, siger Erik Nilsson.