Svensk klima-ikon til EU: 'I skal gå i panik'

Folk skal stemme grønt ved europaparlamentsvalget, mener Greta Thunberg.

Den svenske Greta Thunberg er på rekordtid blevet et internationalt ikon i kampen mod klimaforandringerne. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

Det er ikke unormalt, at der sidder skoleelever og følger med fra besøgspladserne, når europaparlamentarikerne mødes for at stemme i Strasbourg.

Men det hører til sjældenhederne, at de tiltrækker den store opmærksomhed. Og det er endnu mere usædvanligt, at de ligefrem bliver mødt med lovprisninger og klapsalver fra de europæiske politikere.

Det skete dog i dag, da den 16-årige, svenske klimaaktivist Greta Thunberg var på dagsvisit i Europa-Parlamentet.

Med sine skolestrejker for klimaet er hun på rekordtid blevet et internationalt ikon i kampen mod de menneskeskabte klimaforandringer.

Og mange verdensledere er begyndt at lytte til hende, når hun på sin egen kompromisløse facon kræver politisk klimahandling.

Greta Thunberg blev mødt med klapsalver, da hun overværede dagens afstemning i Europa-Parlamentet. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Vores civilisation er skrøbelig

Selvom Greta Thunberg så noget betuttet ud, mens politikerne klappede af hende i den store plenarsal, var det ikke noget, der afsporede hendes budskab, da hun efterfølgende talte for parlamentets miljøudvalg.

- Jeg vil have, at I skal gå i panik. Jeg vil have, at I skal opføre jer, som var jeres huse ved at brænde ned, lød det.

For Greta Thunberg er der blot ét mål:

At vi skærer drastisk ned for drivhusgasudledningerne, så kloden ikke bliver for varm.

Og det bør være politikernes altoverskyggende fokus, understregede hun - og opfordrede dem til at bruge mindre tid på at tale om skatter og brexit.

- Vores civilisation er så skrøbelig. Næsten som et sandslot. Facaden er flot, men fundamentet er langt fra solidt, lød det fra Greta Thunberg, som kom med en række opsange til de fremmødte parlamentarikere.

Greta Thunberg blev berørt under sin tale for Miljøudvalget. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Lyt til de strejkende børn

Hvis ikke de inden år 2030 får sikret drastiske samfundsændringer – herunder at CO2-udledningen bliver reduceret med mindst 50 procent – vil det ifølge Greta Thunberg føre til ”en uoprettelig kædereaktion” af hændelser, der ”højst sandsynlig vil føre til enden for civilisationen, som vi kender den”.

- Det er ok, hvis I nægter at lytte til mig. Når det kommer til stykket, er jeg bare en 16-årig skolepige fra Sverige. Men I kan ikke ignorere forskerne. Eller forskningen. Eller de millioner af skoleelever, der strejker for retten til at få en bedre fremtid, understregede hun.

Greta Thunbergs klimastrejke har nemlig affødt en lang række lignende elevstrejker rundt om i verden. Og mens hun talte, var hundredvis af elever på gaden i Strasbourg for at kræve klimahandling.

- De har skabt historie, synes jeg, og de skal være meget stolte af sig selv, sagde hun til pressen.

Greta Thunbergs klimastrejke har inspireret millioner af børn og unge i hele verden. Her er det belgiske unge, der demonstrerer for flere klimatiltag. (Foto: HATIM KAGHAT © Scanpix)

Skal mødes med paven

Her opfordrede hun samtidig alle stemmeberettigede europæere til at give deres mening til kende ved det kommende europaparlamentsvalg i maj.

- Jeg kommer ikke til det, for jeg kan ikke, sagde hun med henvisning til, at hun kun er 16 år gammel.

- Derfor er det væsentligt, at dem, der kan stemme, bruger den til at tale på vegne af folk som mig, der bliver påvirket af krisen. Der er mange ting, unge kan gøre for at ændre og forbedre situationen. Især at øge presset på den ældre generation og folk med magt.

Og netop magteliten har hun fået adgang til. Hun talte ved FN’s seneste klimakonference i Polen, og hun har mødtes med blandt andre FN’s generalsekretær, António Guterres, og Christine Lagarde, der er direktør for Den Internationale Valutafond.

I morgen skal Greta Thunberg mødes med pave Frans. Hun ved dog endnu ikke, hvad hun vil tale med ham om.

- Forhåbentlig noget om klimaet, tilføjede hun.

Men føler hun så også, at lederne rent faktisk lytter til hende?

- Nu må vi se, om de gør noget eller ej. Men jeg håber, at de lytter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk