Svensk kvinde anklaget for grove krigsforbrydelser: Brugte søn som barnesoldat for IS

Den 49-årige kvinde vendte tilbage til Sverige i 2020 og har siddet fængslet siden efteråret.

Børn og kvinder i al-Hol lejren i Syrien, som huser udenlandske IS-kvinder og deres børn, i 2019. (Foto: Oliver Routhe Skov © DR)

En 49-årig svensk kvinde, som rejste til Syrien i 2013 for at slutte sig til terrorbevægelsen Islamisk Stat, er blevet tiltalt for grove krigsforbrydelser og brud på folkeretten.

Det oplyser den svenske kammeranklager til blandt andre SVT.

Kvinden, som er opvokset i det vestlige Sverige og senere konverterede til islam, er blandt andet mistænkt for at have brugt sin mindreårige søn som børnesoldat for IS.

- Efterforskningen underbygger, at sønnen, i den tid han har boet hjemme, er blevet uddannet og trænet til at deltage i fjendtlighederne, at han er blevet udrustet med militært udstyr og militære våben, og at han er blevet brugt i krig og med propagandaformål, samt i andre opgaver, der har udgjort en del af krigsførelsen, siger kammeradvokat Reena Devgun i en pressemeddelelse.

Anklagerne vurderer handlingen som alvorlig, da kvinden har haft ansvar for drengen, oplyser anklagemyndigheden yderligere til det svenske medie Aftonbladet.

- Strafferetligt er der ikke kun tale om brug af børn i kamp, lovgrundlaget kan henvise til en række forskellige procedurer knyttet til krigsførelse såsom at holde øje, spionere eller bruge børn som lokkemad, kurer eller vagt, siger kammeranklager Karolina Wieslander til Aftonbladet.

Kvinden vendte tilbage til Sverige i 2020 og har siddet fængslet siden den 23. september sidste år.

Poserede med afhuggede hoveder

SVT har tidligere bragt billeder, som angiveligt viser glimt af det liv, som kvindens børn har levet i Syrien.

Et billede viser en cirka 10-årig dreng, der holder et gevær, mens hans endnu mindre lillebror også står med billederne på våben.

På et andet billeder poserer den samme store dreng, da han er cirka 13 år, sammen med voksne IS-medlemmer foran kroppe, der har fået hugget hovederne af og sat dem på stager. Drengen er bevæbnet og bærer våben. Han skulle ifølge SVT have mistet livet i Syrien et år senere, blot 14 år gammel.

Også en ældre bror ses poserende foran et nedstyrtet syrisk fly, cirka 17 år gammel. Også han døde efterfølgende i Syrien som 18-årig.

Rejste med fem børn

Ifølge de svenske myndigheder forlod kvinden Sverige i 2013 med sine fem børn, som dengang var henholdsvis 14, 12, 10 og et tvillingepar på 5 år.

Hendes mand, som også stammer fra det vestlige Sverige, mistede livet i Syrien i 2013, og kvinden giftede sig herefter igen og fik mindst et barn, inden hun vendte tilbage til Sverige i 2020.

Forbrydelserne skulle ifølge anklagemyndigheden være begået i perioden 2013-2016. Det er første gang, at der bliver rejst tiltale om krigsforbrydelser ved brug af børnesoldater, og det er en usædvanlig sag, siger de svenske myndigheder.

Kvinden er også mistænkt for at have giftet sin datter bort, da hun var 12 år gammel. En anden datter opholder sig ifølge SVT's oplysninger fortsat i Syrien, mens endnu et andet barn skulle have mistet livet.

To af kvindens andre børn blev taget i myndighedernes varetægt, da kvinden vendte hjem til Sverige med dem i 2020. Ifølge kvinden selv har børnene levet et normalt liv i Syrien, mens myndighederne vurderer, at de har oplevet adskillige traumatiske begivenheder under deres tid i det krigsplagede land.

Kvinden nægter sig skyldig i alle anklager.

FacebookTwitter