Svensk medie afslører: Børnehaver klar til at tvinge tørklæder på muslimske piger

Institutionsledere bryder loven for at imødekomme forældres religiøse ønsker.

27 ud af 40 svenske børnehave ledere er indstillede på at tvinge børnene til at bære tørklæde, hvis deres forældre ønsker det. Det viser en rundringning foretaget af Göteborgsposten. (arkivfoto) (Foto: Puneet Vikram Singh © Puneet Vikram Singh)

Forestil dig følgende: Du er på arbejde i den børnehave, du er leder for. Du bliver ringet op af en far til en fem-årig pige, der har brug for en børnehaveplads.

Faderen har lige et spørgsmål: Det er nemlig sådan, at pigen til daglig bærer tørklæde, det er hun ikke altid lige begejstret for, så hun kan godt finde på at tage det af i løbet af en dag. Vil børnehaven sørge for, at hun beholder sit tørklæde på – tvinge det på hende om nødvendigt?

Under dække af at være far til den 5-årige, har den svenske avis Göteborgsposten stillet det spørgsmål til 40 børnehaver i Göteborg, Malmö og Stockholm. Børnehaver, der ligger i områder med mange muslimske familier.

27 ud af 40 børnehaver svarede ja – vi skal nok sørge for, at tørklædet forbliver på. Også selv om din datter ikke vil have det på.

Afsløringen har vakt furore i Sverige. Politikere hele vejen rundt har fordømt det, der ser ud til at være udbredt praksis.

For selvom, der er religionsfrihed i Sverige og forældre naturligvis har forældremyndigheden over deres børn, så er der ikke hjemmel i lovgivningen til at tvinge børn i tøj, de ikke vil have på.

Stribevis af eksempler

Sagen afslører samtidig, at problemet rækker langt ud over de 40 adspurgte børnehaver i belastede boligområder.

Avisen har samtidig afsløret en lang række af eksempler på lignende tilfælde, hvor lærere og pædagoger over hele landet beretter om dagligdags dilemmaer.

Eksempelvis har en børnehavepige taget tørklædet af for at lege frisør med de andre børn i børnehaven, men personalet har tvunget tørklædet på hende igen, fordi forældrene har sagt, at de skal.

Andre historier viser, hvordan forældre – uden held - har forsøgt at få undervisningen tilrettelægt sådan, at deres børn kan bede på bestemte tidspunkter. Der er også eksempler på, at forældre ikke vil have, at deres børn bader sammen med andre børn – af det samme køn. Det har fået personalet til, at skærme børnene med håndklæder eller sende dem tidligere i bad.

Der er også eksempler på forældre, der ønsker, at børnehaven konstant face-timer deres børn, så de hele tiden kan holde øje med, hvad der foregår. I dette tilfælde sagde børnehaven ja til forældrenes ønske.

Dagligt dilemma

Eksemplerne vidner om en dagligdag, hvor lærere og pædagoger slides mellem forældrenes religiøse ønsker og det frie børneliv, en moderne børnehave og skole er funderet på.

Et hjørne af Sverige, som dagligt bliver konfronteret med dilemmaet: Hvor går grænsen for tolerancen? Hvis værdier er vigtigst her? Hvornår er det ok at sætte foden ned – uden at kunne blive beskyldt for at være intolerant – eller endnu værre: Racist?

Moralpolitiet

For ganske få år siden var der ingen gammelsvenskere, der kendte ordet moralpoliti. Nu ved ethvert barn, at det er de (mænd), der opretholder islamisk lov og orden i forstæderne.

Dem, der sørger for, at sekulære muslimer bliver udstødt og mobbet når de går i shorts og spiser under ramadanen. Dem, der nu befolker cafeerne og de offentlige pladser.

Det er ikke svært at møde kvinder i forstæderne, der kigger længselsfuldt efter cafeen og siger: Der må vi ikke komme mere. Det er mændenes plads.”

Men moralpolitiet er også de børn, der mobber deres klassekammerater i skolen fordi de ikke går med tørklæde men derimod med sminke, det er også den mor eller bror, der stiltiende ser på, når endnu en ”balkongflicka” bliver fundet livløs neden for sit hjem. En balkongflicka er betegnelsen for den unge pige, der måske er faldet, måske selv er sprunget, måske er blevet skubbet ned fra sin altan. Den pige, der (måske) forsøgte at gøre oprør.

Hvis en ung pige af muslimsk herkomst bliver stoppet i metaldetektoren i lufthavnen, vil hun blive ført afsides et sted, hun kan være alene med personalet. For det kan være et tegn på, at hun har gemt et stykke metal – det der i daglig tale hedder sked-i-trosan - som et sidste forsøg på at undgå et tvangsægteskab i forældrenes hjemland.

Og ja, svenskerne har fået øjnene op for – i hvert fald noget - af det, der foregår. Det nærmest vrimler med rådgivninger, telefonlinier, støttegrupper, undersøgelser, seminarer, artikler, TV-debatter.

Men det ændrer ikke på at nogle svenske børnehaver i 2018 er parat til at tvinge 5-årige piger i et tørklæde, de ikke vil have på.

Og så var der den børnehaveleder i Göteborgspostens rundringning, der på det bestemteste afviste at tvinge pigen i tørklædet. En muslimsk kvinde, født og opvokset i Iran, hvor kvinder tvinges til at børe tørklæde.

”Tænk på, hvad du gør mod din datter.”