Svensk medlem af nynazistisk forening skal i fængsel for sms'er og hetz

Manden har blandt andet sendt hundredvis af beskeder til tre kvindelige debattører.

Manden er medlem af Den Nordiske Modstandsbevægelse, også kaldet Nordfront, der har grene i hele norden. Her er det et billede fra en demonstration i Sverige sidste år. Arkivfoto. (Foto: 9200 Björn Larsson Rosvall/TT)

En 54-årig mand, der er medlem af den nynazistiske gruppe Den Nordiske Modstandsbevægelse, er i Sverige blevet idømt seks måneders fængsel.

Det skriver svenske SVT.

Manden er blevet dømt for 21 tilfælde af hetz mod en befolkningsgruppe i forskellige indlæg på sociale medier.

Blandt andet har han på et socialt medie skrevet "ækle jøder" og hævdet, at mediehuset Bonnier "indgår i et netværk af jødisk-ejede mediehuse, som verden over arbejder for at udslette den hvide race".

Derudover er han dømt for tre tilfælde af overgreb mod tre kvindelige debattører. Overgrebene bestod ifølge retten i, at manden har sendt "antisemitisk og racistisk indhold" til de tre kvinder.

Overdyngede kvinder med beskeder

Beskederne bestod primært af hyldest til nazismen, antisemitiske konspirationsteorier og i nogle tilfælde billeder af overgreb mod børn og dyr samt billeder af våben.

Den ene af kvinderne fik løbende sms'er fra manden i et halvt års tid, en anden fik dem i en måneds tid, mens den tredje fik sms'er i cirka ti dage.

Helle Klein, der er debattør og chefredaktør på Dagens Arbete, er en af dem, og hun fik beskeder fra manden i en måned.

- De kom utroligt punktligt. De kom morgen, middag og aften. Flere beskeder ad gangen, som ofte bestod af billeder og tekster, hvor budskabet hele tiden var, at jøderne er en sammensværgelse og skal udslettes, har hun fortalt til svenske Expressen.

Til SVT siger Helle Klein, at "det føles ekstremt godt", at manden er blevet dømt.

- Endelig ser det ud til, at retsstaten forstår, at den her type kriminalitet med had og trusler mod journalister og debattører er alvorlig og dybest set en trussel mod demokratiet, siger hun.

En anden af kvinderne er Maria Ripenberg, der er tidligere debatredaktør på lokalmediet UNT. Hun mener også, at manden har forsøgt at få kvinderne til at tie stille.

- Man må se det her i en større kontekst. Det er både en forbrydelse mod individer og en forbrydelse mod os allesammen, eftersom de vil forsøge at ødelægge åbenheden og modet til at undersøge og ytre sig, siger hun.

Foreningen med grene i hele Norden

Den Nordiske Modstandsbevægelse, også kaldet Nordfront, og dens medlemmer har tidligere trukket overskrifter, domme og sigtelser på grund af vold og trusler - og ikke kun i Sverige.

Foreningen har grene i både Danmark, Norge, Sverige og Finland og betegner sig selv som en "nationalsocialistisk og revolutionær kamporganisation".

Den 28. maj 2019 marcherede medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse gennem København i en uanmeldt demonstration. (Foto: Anthon Unger © Scanpix)

Herhjemme er et ledende medlem af foreningens gren i Danmark, 38-årige Jacob Vullum Andersen, varetægtsfængslet og sigtet for at medvirke til hærværk på en jødisk gravplads i Randers, hvor 84 gravsten blev overhældt med olivengrøn maling.

I Sverige er tre medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse dømt for flere bombeangreb eller forsøg på samme ved flygtningeboliger i Göteborg. I 2015 blev tre personer med tilknytning til foreningen anholdt ved Expressens redaktionslokaler i Stockholm.

Et medlem i Finland blev i 2016 fængslet, fordi han havde sparket til en 28-årig mand under en demonstration. Offeret døde efter at have været indlagt efter episoden.