Svensk politi om skyderier: Vi sætter alle sejl til

Efter en pause er mængden af skyderier i Sverige nu taget til igen.

To mistede livet under et skyderi i Örebro i går og en blev såret. En person er anholdt. (Foto: 11380 PAVEL KOUBEK/TT © Scanpix)

Hveranden dag.

Så ofte er en person blevet skudt ihjel i Sverige i de seneste to uger. I går mistede endnu to personer livet under et skyderi i Örebro i det sydlige Sverige.

I dag indkaldte statsminister Stefan Løfven så til et krisemøde med landets politiledelse for at sætte en stopper for de mange skyderier.

Hos politiet sætter man nu alle kræfter ind på sagen. Det fortæller rigspolitichef Anders Thornberg til SVT.

- Det er en ualmindelig alvorlig situation. Der har været en periode, hvor der ikke har været mange bandeskyderier, som vi ellers har haft store problemer med i foråret. Men nu ser vi, det accellererer igen, siger han og fortsætter.

- Vi har sat alle tilgængelige ressourcer til og prioriterer selvfølgelig det her over hele Sverige. Der er flere regioner, som oplever nogle vældig alvorlige situationer lige nu.

Malmø-skyderier hænger sammen

Der har været skyderier i både Helsingborg, Stockholm og Göteborg i løbet af juni måned - men særligt Malmø har været hårdt ramt i den seneste tid.

På lidt over to uger er 11 personer blevet skudt og fem har mistet livet i skyderier. Det skriver Aftonbladet.

Ifølge politiinspektør i politiregion Syd, Eva-Gun Westford, er skyderierne i Malmø del af en eskalerende konflikt mellem byens bandegrupperinger.

- Vi er bekymrede, for vi ser en eskalering mellem individer, og det er meget vanskeligt for os at forebygge. Dette er mennesker, som er i strid med hinanden, og det er svært at undgå. Men det er selvfølgelig en vanskelig situation, som vi tager meget alvorligt, siger hun til Aftonbladet og tilføjer, at Skånes politi er hårdt presset af den seneste tids mange skyderier.

Det vurderes, at der findes omkring 200 personer i Malmø med bandetilknytning.

Ynkelige mordere

De to ofre for gårsdagens skyderi i Örebro er ifølge svensk politi to mænd i 20'erne. En tredje person blev såret under skyderiet, og en person - også en mand i 20'erne - er blevet anholdt i sagen.

Samtlige involverede er kendt af politiet og har tidligere været involveret i bandekriminalitet. Ifølge SVT anses skyderiet som "ekstremt alvorligt og af både lokal, regional og national betydning".

Derfor efterforskes episoden heller ikke af det lokale politi, men af rigspolitiets enhed for international og organiseret kriminalitet.

Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at hændelsen betragtes som værende en konsekvens af organiseret kriminalitet, men er derimod et spørgsmål om at afsætte flere ressourcer til efterforskningen, lyder det.

Sverige har oplevet en drastisk stigning i antallet af skyderier i de seneste år. I 2017 blev der anmeldt 320 skyderier, primært i Stockholm, Malmø og Gøteborg. 43 personer blev dræbt af skud og 140 såret.

Facebook
Twitter