Svensk politi: Vi har ikke fundet mordvåben i Palme-sag

Onsdag har den svenske anklagemyndighed meddelt, at efterforskningen af Olof Palme-drabet afsluttes.

Et mindesmærke på hjørnet mellem Sveavägen og Tunnelgatan i Stockholm, hvor Sveriges statsminister Olof Palme blev skudt og dræbt for 34 år siden. (Foto: TT News Agency © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Rettelse: Artiklen er blevet rettet 10/6 2020. Det fremgik tidligere af artiklens brødtekst og rubrik, at den svenske regering var blevet underrettet om, at politiet havde det skydevåben, der dræbte statsminister Olof Palme i 1986. Det skrev det svenske medie Aftonbladet 9/6. Avisen citerede kilder fra den socialdemokratiske regering. 10/6 afholdt svensk politi pressemøde om Palme-sagen og afviste her, at man havde fundet et mordvåben.

Onsdag meddeler den svenske anklagemyndighed, hvorvidt efterforskningen bliver afsluttet, eller om der bliver rejst tiltale i sagen.

Beslutningen præsenteres på et digitalt pressemøde onsdag formiddag med chefanklager Krister Petersson og efterforskningsleder Hans Melander.

Det er 34 år siden, at Olof Palme blev skudt og dræbt på åben gade i Stockholm.

Chefanklager Krister Petterson har tidligere sagt, at han fortsat var optimist, og at det stadig var muligt at udpege, hvem det var, som dræbte Palme.

Aftonbladet har før skrevet, at gerningsmanden ikke længere er i live.

Kan føre sag mod afdød

Selv hvis en afdød person bliver udpeget som drabsmanden onsdag, forventes det, at anklagemyndigheden har tilstrækkeligt bevis for at rejse tiltale og gennemføre en retssag. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Ifølge den britiske avis The Guardian mødte de svenske Olof Palme-efterforskere den sydafrikanske efterretningstjeneste den 18. marts i Pretoria og fik overdraget dokumenter, der var relevante for sagen.

Det er uklart, om sagsdokumenterne indeholder nye beviser, eller om det blot er et spørgsmål om at afslutte løse tråde i efterforskningen.

En af teorierne handler om den såkaldte skandiamand. Han arbejdede i forsikringsselskabet Skandia og var i nærheden, da Palme blev skudt. Han blev siden affærdiget som et vidne og skrevet ud af sagen.

Men magasinet Filter skrev siden, at han gennem en ven havde adgang til et våben af samme type, der dræbte Palme. Skandiamanden hadede angiveligt Palme. Han døde i 2000.

/ritzau/

Facebook
Twitter