Svensk statsminister i strid modvind: Afviser at koble skyderier med indvandring

Tilliden til Stefan Löfven styrtdykker, mens højreparti stormer frem i meningsmålinger.

Der har været omkring 300 skyderier i Sverige i år. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Scanpix)

I Sverige er tilliden til statsminister Stefan Löfven i frit fald efter et tv-interview søndag.

Tv-programmet handlede om de godt 300 skyderier, der har været i Sverige i år. Og statsministerens svar er ikke faldet i god jord.

Det gjaldt især, da Löfven blev spurgt, om landet ville stå i samme situation, hvis ikke man havde haft en stor tilstrømning af flygtninge og migranter til landet.

- Ja, hvis de økonomiske kløfter og sociale uligheder havde været de samme, så er det min faste overbevisning, sagde statsministeren.

Nu viser en meningsmåling, at over halvdelen af svenskerne ikke har tillid til, at Stefan Löfven er i stand til at håndtere problemerne med bandevold på en fornuftig måde:

Banker hovedet i bordet

Stefan Löfven beskriver en virkelighed, som de fleste svenskere simpelthen ikke kan genkende, fortæller DR Nyheders Europa-korrespondent Anna Gaarslev, som følger svensk politik tæt.

- Löfven laver ikke den kobling, som de fleste svenskere laver, og som man kan se med egne øjne, hvis man tager ud i de forstæder, hvor langt den største del af kriminaliteten i Sverige finder sted.

- Og vi taler jo ikke kun om skyderier. Vi taler om mord og om bombesprængninger. Vi taler om mennesker i Malmø, som flytter deres soveværelser, så de ikke vender ud mod gaden, fordi de er bange for bomber.

Korrespondenten påpeger, at størstedelen af indbyggerne i de belastede kvarterer har udenlandsk baggrund.

- Så når Stefan Löfven ikke laver koblingen, så tager svenskerne sig til hovedet. Når han så ovenikøbet siger, at regeringen ikke så det komme, så begynder en stor del af vælgerne at banke hovedet ned i bordet.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt, at indvandrerkriminalitet skal løses med skolegang og uddannelse. (Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT © Scanpix)

Højreparti stormer frem

Svenskernes mismod med landets regering er ikke til at tage fejl af i meningsmålingerne.

Højrepartiet Sverigedemokraterne stormer frem på Socialdemokraternes bekostning. I den nyeste måling står højrepartiet endda til at blive Sveriges største parti.

- Vælgerne går derhen, hvor de i det mindste har et håb om at få svar på de spørgsmål, de stiller, siger Anna Gaarslev.

Ønskeposition

I den samme meningsmåling, hvor vælgerne udtrykker mistillid til Stefan Löfvens håndtering af bandeproblemerne, får Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, den højeste score af alle svenske partiledere, når det gælder spørgsmålet om lov og orden.

- Det er et kæmpe skred, siger korrespondenten.

Hun påpeger, at problemerne med voldsom, organiseret bandekriminalitet i Sverige er uden sidestykke i Vesteuropa.

- Det er en ønskeposition for Sverigedemokraterne. For det første havde de ret: Lige meget hvor stor eller lille indvandringen har været, så har de altid sagt, at den var et problem.

- For det andet har de altid stået udenfor og har ikke ansvar eller lagt navn til noget. De er aldrig blevet inviteret med til politiske forhandlinger og kan bare læne sig tilbage og skovle stemmer ind.