Svensk tegner er gået i skjul efter terrorangreb

Svensk politi har bragt kunstneren til et hemmeligt sted på ubestemt tid.

Den svenske efterretningstjeneste gemmer den kontroversielle kunstner et hemmeligt sted, siger Lars Vilks selv. (Foto: Martin Sylvest Andersen © Scanpix)

Den svenske kunstner Lars Vilks er gået i skjul.

Hans hjem ved Höganäs i Sverige er nemlig ikke sikkert mere, og han er derfor blevet bragt til et hemmeligt sted, siger han selv til Skånska Dagbladet.

Det sker efter weekendens terrorangreb mod København, hvor Lars Vilks kan have været målet for det første angreb lørdag eftermiddag mod debatmødet om blasfemi og ytringsfrihed på Krudttønden i København.

En af al-Qaedas 'most wanted'

Den kontroversielle kunstner Lars Vilks er nok mest kendt i Danmark for at have tegnet profeten Muhammed som en hund.

Den skabte stor vrede i religiøse kredse og gav ham en plads som et af ni ansigter på al-Qaedas liste over 'mest eftersøgte'.

Bange er han dog ikke, selv om han er overbevist om, at han var målet for den nu afddøde formodede gerningsmand, den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein.

- Men jeg må sige, at det virkelig var en overraskelse, at der fandtes en voldsmand, der var så velbevæbnet, siger han over telefonen til avisen.

Hvor længe Vilks skal gemme sig det hemmelige sted, aner han ikke. Det vurderer SÄPO, der er Sverigs svar på PET, fra dag til dag.

Slap uskadt fra angreb

Lars Vilks gemte sig i et kølerum og slap uskadt fra lørdagens angreb.

Det kostede i stedet den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaad livet, mens to PET-livvagter og en menig betjent blev ramt af skud.

Godt ni timer senere angreb den formodede gerningsmand synagogen i Krystalgade i det centrale København og slog vagtmanden Dan Uzan ihjel, mens han også der sårede to betjente.

Men kort før klokken 5.00 søndag morgen var det slut.

Da skød og dræbte politiet Omar Abdel Hamid El-Hussein, som de formoder er gerningsmanden bag lørdagens terrorangreb mod København.

Facebook
Twitter