Svensk terrorekspert: Sverige kan lære af Danmark

Når Sverige vil forhindre svenskere i at rejse udenlands for at begå terror, må de lære af det danske retssystem, siger den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp.

De danske metoder til at undgå IS-sympatiøserer er effektiv, mener terrorekspert. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Sverige må lade sig inspirere af Danmark, når de vil stoppe den voksende gruppe af svenske IS-sympatisører.

Det mener Magnus Ranstorp, som er terrorekspert og leder af terrorforskning på Forsvarsakademiet i Stockholm.

- Danmark har stor erfaring med terrorbekæmpelse, og det danske retsvæsen er mere rutineret i at håndtere de sager, forklarer Magnus Ranstorp.

Færre straffe i Sverige end i Danmark

Sverige oplever lige nu en voksende gruppe af svenskere, der sympatiserer med og yder økonomisk støtte til flere voldsbekendende islamistiske ekstremister.

- Der er et netværk i Sverige, hvor ældre opfordrer yngre til at tilslutte sig gruppen, siger Anders Thornberg, chef for sikkerhedspolitiet Säpo i Sverige til Sveriges Radio.

Magnus Ranstorp mener, at det er på tide, at Sverige søger inspiration på den anden side af landegrænsen for at forhindre udviklingen.

- Vi trænger først og fremmest til at få en debat om vores lov her i Sverige. Vi kan lære meget af vores nabolande. Nogle af de ting, som ser ud til at fungere godt i Danmark er for eksempel, at de har højere strafferammer i de her sager, siger han.

Problemer med lovgivningen

Siden april sidste år har det været strafbart i Sverige at rejse udenlands med det formål at begå terror. Ingen er dog blevet dømt efter den ny lov. Kun én gang er en person blevet tiltalt for at ville begå terror i udlandet. Han blev dog frikendt.

I Danmark er en én syrienskriger blev dømt for at have tilsluttet sig IS, og siden sidste forår har seks formodede syrienskrigere siddet varetægtsfængslet. Desuden er en række personer blevet fængslet in absentia.

Nogenlunde det samme gælder for Norge. Her er et par håndfulde blevet dømt for at rejse udenlands med det formål at begå terror.

Og den statistik undrer Magnus Ranstorp:

- Jeg kan jo bare konstatere, at loven er blevet brugt flere gange i Danmark end i Sverige, og vi har lige haft et tilfælde med en sag i landsretten, hvor en mand, der tydeligvis havde kæmpet for en terrororganisation, blev frikendt, fordi der ikke var nok beviser i sagen, siger han.

Det svenske sikkerhedspoliti Säpo mener, at loven er effektiv, fordi de har brugt den til at stoppe flere folk i at rejse fra Sverige. De vil dog ikke udtale sig om, hvor mange de har stoppet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk