Svensk udenrigsminister kalder Paludans koranafbrænding for 'rystende'

Tyrkiet forsøgte uden held at få Sverige til at bremse demonstration foran ambassade i Stockholm.

Rasmus Paludan fik lov at brænde koranen af, da han i dag protesterede tæt ved den tyrkiske ambassade i Stockholm. Politiet havde afspærret et område, hvor moddemonstranter ikke kunne komme hen, ligesom de mandsopdækkede ham. (Foto: © Fredrik Sandberg/TT, Ritzau Scanpix)

Rasmus Paludans demonstrationer mod islam, hvor han brænder koranen af, har skabt en særdeles anspændt stemning mellem Sverige og Tyrkiet.

Danskeren valgte i dag at brænde koranen af i nærheden af Tyrkiets ambassade i den svenske hovedstad, Stockholm.

Det har fået Sveriges udenrigsminister, Tobias Billström, til at reagere på Twitter.

- Islamofobiske provokationer er rystende. Sverige har en vidtrækkende ytringsfrihed, men det betyder ikke, at den svenske regering eller jeg selv støtter de udtrykte holdninger, skriver han i et opslag på det sociale medie.

Svensk politi var massivt til stede foran ambassaden i dag for at forhindre uroligheder. Der var ifølge Expressen flere mandskabsvogne, politiheste og såkaldte ’dialogbetjente’.

Men demonstrationen foregik roligt, og der var tilsyneladende flere journalister end moddemonstranter ved den tyrkiske ambassade, beretter det svenske medie.

Som modsvar var der i dag demonstration foran Sveriges ambassade i Ankara, og her lød protesterne fra de tyrkiske demonstranter, at koranen var deres helligdom, som ikke skulle røres.

Her mødes Tyrkiets udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu (th) med sin svenske kollega, Tobias Billstrom i Ankara i december. (arkiv) (Foto: © NECATI SAVAS, Ritzau Scanpix)

Kalder det en 'afskyelige handling'

Tyrkiet og Sverige har i forvejen et anspændt forhold, fordi Tyrkiet har fremsat en række krav til Sverige for at give sin accept af et svensk Nato-medlemskab.

Tyrkiet forsøgte i timerne før demonstrationen i Stockholm at få Sverige til at bremse den.

Reuters skriver, at Tyrkiets udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu, håbede, at Sverige ville sætte en stopper for den 'afskyelige handling', som han kaldte det.

- Denne tilladelse er givet til en person på trods af alle vores advarsler. (...) Jeg håber, at de svenske myndigheder tager de nødvendige skridt og ikke tillader det, sagde han i formiddag dansk tid.

Rasmus Paludan skabte sidste år flere gange uro i Sverige med sine koranafbrændinger. Før det foregik de ofte i Danmark. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Udenrigsministeren mente desuden, at demonstrationen ikke kan gå under kategorien ytringsfrihed.

Det er ellers argumentet fra den svenske regering, når den bliver spurgt til, hvorfor Rasmus Paludan kan få lov at sætte ild til koranen i Sverige.

- Ytringsfriheden strækker sig vidt i Sverige, og at denne type demonstrationer kan forekomme er også en del af vores demokrati, sagde den svenske udenrigsminister i går i et interview med Expressen.

  • Tyrkiet er vred over Rasmus Paludans koranafbrænding. Her er det protester foran Sveriges ambassade i Ankara, hvor demonstranterne har sat et stort rødt kryds over Paludans ansigt. (Foto: © ADEM ALTAN, Ritzau Scanpix)
  • Vrede demonstranter foran Sveriges ambassade i Tyrkiet. (Foto: © ADEM ALTAN, Ritzau Scanpix)
  • På banneret står der på tyrkisk, at 'koranen er vores helligdom, kan ikke røres'. (Foto: © ADEM ALTAN, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Har aflyst besøg i Tyrkiet

Politiet kan ikke nægte nogen at demonstrere, fordi andre ikke synes om det, eller det opfattes som upassende, sagde udenrigsminister Tobias Billström.

- Det er meget upassende for mig som udenrigsminister at sige, at en person ikke må få lov at demonstrere, når vi har så vidtrækkende ytringsfrihed i Sverige, sagde ministeren.

Tidligere i dag kom det frem, at Tyrkiet har aflyst et besøg fra den svenske forsvarsminister, Pål Jonson, i næste uge, blandt andet på grund af koranafbrændingen i dag.

Foruden Paludans demonstration var der blandt andet også en kurdisk demonstration, som Tyrkiets regering også var utilfreds med, at Sverige tillod.

Og så har tyrkerne været rasende over, at en dukke af landets præsident Recep Tayyip Erdogan, kunne i ses hængende med hovedet nedad foran rådhuset i Stockholm.

Tyrkiet har før dagens kontrovers mellem de to lande bedt Sverige om at stoppe enhver form for støtte til grupper, som ifølge tyrkerne har forbindelse til det forbudte Kurdiske Arbejderparti, PKK, ligesom landet har bedt Sverige om blandt andet udlevering af bestemte personer.