Svensk udenrigsminister: Terroristerne skal ikke bestemme, hvordan vi lever vores liv

Den svenske udenrigsminister Margot Wallström har lagt blomster ved gerningsstedet i Stockholm.

Sveriges udenrigsminister Margot Wallström foran gerningsstedet i Stockholm, hvor mindst fire personer mistede livet. (Foto: Jonas Ekströmer/TT © Scanpix)

Store hændelser, som da en lastbil i går eftermiddag bragede ind i indkøbscentret Åhléns i Stockholm og dræbte mindst fire personer, vil helt naturligt efterlade et aftryk på samfundet.

Sådan lyder det i hvert fald fra Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, der i dag var forbi gerningsstedet for at lægge blomster.

- Så forstår vi, at vi også er sårbare. Det forandrer os. Alt andet ville være mærkeligt, siger hun til DR Nyheder.

Margot Wallström er dog også fortrøstningsfuld. For hændelser som gårsdagen vil ikke kunne knække svenskerne, siger hun.

Den svenske udenrigsminister Margot Wallström var - ligesom mange andre i Stockholm - i dag forbi gerningsstedet for at mindes og lægge en buket blomster. (Foto: JONAS EKSTRÖMER © Scanpix)

- Det fremtvinger også den her beslutsomhed hos mennesker om, at det ikke er terroren og terroristerne, der skal bestemme, hvordan vi skal leve vores liv. Vi skal fortsætte med at være et demokratisk og frit samfund, det er den verden, vi skal bevare, siger hun.

Den svenske udenrigsminister forklarede desuden, at hun var mødt op ved gerningsstedet - der lige nu overstrøs med blomster - for at bearbejde sorgen, vise respekt for de dræbte og sårede samt for at sige tak til alle dem, der har hjulpet til efter hændelsen.

Politiet har anholdt en 39-årig mand med usbekiske rødder, som ifølge svensk politi skal have ført lastbilen. Sagen efterforskes som terror, og politiet oplyser, at de stadig ikke ved, om andre end den formodede gerningsmand har været involveret i angrebet.