Svensk virksomhed belønner motionerende ansatte med ekstra ferie

En svensk virksomhed har startet et forsøg, der skal bekæmpe de ansattes stress med sved.

Hvis du er en af dem, der bare ikke kan finde motivation til at træne, vil et nyt svensk forsøg måske kunne lokke dig i løbeskoene.

Hos det svenske kommunale boligselskab Mimer har de startet et træningsforsøg, der belønner de ansatte, der motionerer, med ekstra ferie. Hvis de ansatte træner tre timer om ugen, kan de tjene op til en uges ekstra ferie.

Ekstra ferie lokker

Antonio Paramio arbejder som garantikoordinator hos Mimer, og han er glad for det nye træningsforsøg.

Antonio Paramio i sit lokale fitnesscenter. (Foto: © Torben Kjæargaard Madsen, DR Nyheder)

- At få lov til at træne og gøre det, man synes er sjovt - og så få en uges ferie - det er helt fantastisk, siger han.

Antonio Paramio træner nu omkring fem gange om ugen. Når han står på crosstraineren ned i fitnesscenteret, drømmer han om fisketure i det fri.

- Det positive ved det her er, at jeg får en uges ferie, hvor jeg kan tage ud og fiske, forklarer han.

Tilbage på arbejdet skal han notere al sin træning ned i en såkaldt ”sportsdagbog”. Dagbogen han skal aflevere til sin chef i slutningen af hver måned som dokumentation på, at han har dyrket motion.

Mere motion skal bekæmpe stress

I sverige er antallet af sygemeldinger på grund af stress steget voldsomt de seneste år.

Hos Mimer viser deres personaleundersøgelse, at hver anden ansat føler sig stresset. Nu satser de på at kunne bekæmpe deres ansattes stress ved at motivere dem til at dyrke mere motion.

Wivecka Ljungh er HR-chef i det svenske kommunale boligselskab Mimer, som har startet træningsforsøget. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen, DR Nyheder)

- Når vi kigger på stressen hos vores medarbejdere, ser vi, at det både skyldes den på arbejdet og den i hele livssituationen. Og vi ved, at motion virkelig er et middel til at øge modstandskraften mod mange indtryk på samme tid. Det fungerer som en rigtig god medicin, og derfor har vi valgt det her forsøg, forklarer HR-chefen i Mimer, Wivecka Ljungh.

Stress i Sverige og Danmark

  • SVERIGE: Siden 2010 er antallet af sygemeldinger på grund af stress og udbrændthed steget fra ca. 7.000 til 37.000. Det viser de seneste tal fra den svenske forsikringsmyndighed Försäkringskassan.

  • DANMARK: I Danmark registreres årsagerne til sygemeldinger ikke, men de seneste tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at hver syvende dansker føler sig stresset.

Motion er måske ikke løsningen

Men det er langt fra sikkert, at mere motion vil gøre de ansatte mindre stressede. Det siger Torbjörn Åkerstedt, som er stressforsker ved Karolinska Institutet i Stockholm.

- Motion er rigtig godt mod stress, men den vigtigste måde at afskaffe stress på er jo at komme af med de krav, der gør én stresset. For eksempel de mange arbejdsopgaver, de ansatte har, siger Torbjörn Åkerstedt.

Han frygter, at træningsforsøget derimod vil skabe flere krav til de ansatte.

- Her stiller man jo nye krav til de ansatte, som alle måske ikke kan og har lyst til at leve op til, forklarer han.

Stressforsker: Arbejdsgiverne bør tage ansvar

Stressforskeren mener, at virksomheder med stressede medarbejdere i stedet bør ansætte flere folk, fordi stressede medarbejdere er et tegn på, at der er for lidt ressourcer i forhold til de arbejdsopgaver, som skal løses.

Hos Mimer mener de dog ikke, at løsningen består i at ansætte flere medarbejdere.

- Vi har også kigget på arbejdsgangene. Vi har eksempelvis arbejdet med sundhedsfremmende lederskab og mindsket antallet af medarbejdere per chef. Det her er et supplement til det for at kigge på vores ansattes samlede livssituationer, som vi ikke kan hjælpe med ved kun at lave indsatser på arbejdet, forklarer Wivecka Ljungh, som er HR-chef i Mimer.

Forsøget startede i maj i år og skal køre et år frem. Derfor har Mimer ikke nogle resultater af forsøget endnu. Ledelsen vil løbende lave sundhedstjek af medarbejderne, så de til sidst kan se, om forsøget har mindsket antallet af stressede medarbejdere.