Svenske bilbrande: Sverigedemokraterne vil indsætte militær og udenlandsk politi

Partileder Jimmie Åkesson giver regeringen skylden for bilafbrændinger.

Jimmie Åkesson mener, at hjælp fra udlandet i form af betjente kan komme på tale for at løse Sveriges kriminalitetsproblemer. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Scanpix)

Op mod 120 biler blev sat i brand eller udsat for hærværk i det vestlige Sverige mandag aften, melder svensk politi.

Forstæder til Gøteborg blev hårdest ramt af urolighederne, men også biler i Trolhättan blev sat i brand. To unge mænd er nu anholdt, og yderligere en mand er eftersøgt, skriver SVT.

Epsioderne har fået flere svenske partiledere til at reagere. En af dem er lederen af det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne, Jimmie Åkesson.

Han er ’bedrøvet’ over nattens begivenheder og mener, at svensk politi er i så dårlig forfatning, at det er nødvendigt at tænke nyt.

- Vi er klar til at lade politiet få hjælp af militæret, hvis de har behov for det. Skulle situationen eskalere yderligere, er jeg åben over for at få hjælp fra øvrige EU-lande, siger partilederen til Aftonbladet.

Jimmie Åkesson uddyber, at EU-hjælpen kunne være i form af politibetjente.

Et samfund, der ’slides itu’

Begivenhederne ramler ind i den svenske valgkamp, der er i fuld gang.

Partilederen placerer et stort ansvar hos statsminister Stefan Löfven og hans regering for, at politet ikke magter opgaven.

- For to år siden lovede Stefan Löfven mere politi. Det sagde han også i dag, men der er ikke sket noget. Tværtimod er der kommet mindre politi.

Jimmie Åkesson ser nattens begivenheder som et udtryk for et svensk samfund, der slides itu som følge af mislykket integration og opsplitning.

- Den nuværende regering har haft fire år til at løse disse problemer, men er ikke lykkes med noget som helst. Det er tid til at bytte dem ud, udtaler Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterne blev valgt ind i Rigsdagen for første gang i 2010 og fik ved det seneste valg i 2014 12,9 % af stemmerne. Meningsmålinger spår partiet en markant fremgang ved det kommende valg.

Indtil nu har Rigsdagens andre partier været tilbageholdende med at samarbejde med partiet grundet dets rødder i Sveriges højreekstreme miljø.

Det svenske rigsdagsvalg skal afholdes den 9. september.

Facebook
Twitter