Svenske efterforskere finder rester af sprængstof og bekræfter sabotage på Nord Stream

Svenske undersøgelser af lækagen på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 viser rester af sprængstof

Der er fundet spor af sprængstof på de dele, der er hentet op fra havbunden efter gaslækagen. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

I dag blev offentligheden en smule klogere på, hvad der skete, da de to gasrørledninger, Nord Stream 1 og 2, i september pludselig lækkede gas.

Svenske undersøgelser har vist spor af sprængstof på nogle af de dele, som er blevet hentet op fra havbunden. Dermed konkluderer svenskerne, at der var tale om grov sabotage. Det oplyser den svenske anklagemyndighed i en pressemeddelelse.

- Analyser, der nu er foretaget, viser spor af sprængstof på flere af de fremmedlegemer, der blev fundet, udtaler Mats Ljungqvist, som leder forundersøgelse, i pressemeddelelsen.

Samtidig understreger svenskerne, at sagen skal undersøges nærmere.

- Samarbejdet med myndigheder i Sverige og i andre lande fungerer fremragende. For det fortsatte arbejde er det vigtigt, at vi kan arbejde i fred og ro, udtaler Mats Ljungqvist.

Sådan så det ud, da gassen boblede op fra Nord Stream-rørene på bunden af Østersøen. (Foto: © DANISH DEFENCE COMMAND, Ritzau Scanpix)

Vigtig del af puslespillet

Med oplysningerne i dag bliver det slået fast, at der var tale om sabotage. Samtidig kan de rester, som blev fundet på havbunden, måske blive en vigtig brik, når puslespillet om, hvem der stod bag, skal lægges.

Det forklarer Hans Liwång, der er docent i forsvarssystemer ved det svenske Forsvarsuniversitet og forsker i marinesystemer ved Det Kongelige Tekniske Institut i Stockholm.

- Det, der er nyt her, er, at man bekræfter, at man har fundet fremmedlegemer med rester af sprængstof på.

- Vi ved ikke, hvad de her fremmedlegemer er, men det er rimeligt at antage, at der er tale om en del af sprængladningen. Det kan være små dele eller i bedste fald en del af udløsningsmekanismen. Det kan sige mere om, hvilken type sprængladning der blev brugt, og det kan være med til at lægge puslespillet, forklarer Hans Liwång.

Fire lækager

I slutningen af september blev der konstateret tre lækager på de to gasrørledninger, Nord Stream 1 og 2. Det stod senere klart, at der faktisk var tale om fire.

Lækagerne fandt sted i internationalt farvand ikke langt fra Bornholm, og den danske statsminister var en af dem, der hurtigt pegede på, at der var tale om bevidst sabotage.

- Det er myndighedernes vurdering, at der er tale om bevidste handlinger. Der er ikke tale om uheld, sagde Mette Frederiksen.

Den antagelse er siden blevet bestyrket af undersøgelser, som har peget på, at lækagerne måtte skyldes en eksplosion.

Siden har diskussionerne gået på, hvem der stod bag. Mange teorier har peget i retning af Rusland, men det russerne blankt afvist.

Rusland har til gengæld tidligere peget på USA som gerningsmændene. Men for to uger sagde russerne, at det var Storbritannien, der både planlagde og udførte sabotagen.

Uvist om man får svaret

Selvom man nu er blevet lidt klogere, så betyder det ikke nødvendigvis, at vi skal regne med at få svaret på, hvem der egentlig stod bag.

For selv hvis det skulle lykkedes at finde ud af, hvilken type sprængstof der blev anvendt, så giver det ikke nødvendigvis noget klart billede. Sådan lyder vurderingen fra Hans Liwång.

- Det er ikke tilstrækkeligt til at udpege nogen specifikt, men det er en vigtig del af billedet sammen med anden information, siger han.

- Det mest sandsynlige er, at der er anvendt allerede tilgængelige produkter af sprængstof. Det betyder, at mange ville kunne have haft adgang til det. Det er ikke som et fingeraftryk, der tilhører nogen specifikt.