Svenske fængsler fyldes til bristepunktet

Fængselsbetjentene har svært ved at holde styr på de mange indsatte, som i stigende grad begår vold i fængslerne.

Volden mod fængselsbetjente er steget med 65 procent de seneste to år. (Foto: Colourbox)

Det bliver mere og mere trangt i de svenske fængsler for tiden.

For bare fire år siden var cirka 85 procent af fængselspladserne fyldt op, men nu er omkring 95 procent af pladserne taget.

Ifølge Sveriges justitsminister, Morgan Johansson (S), er det et tegn på, at politiets kriminalitetsbekæmpelse endelig er kommet ordentligt i gang

- Flere mistænkte bliver sigtet, og det ser vi i arresterne, hvor vi havde 200 flere varetægtsfængslede i år end sidste år. Og dem, som bliver anholdt sidder også i fængsel i længere tid, siger han til SVT.

Volden i fængslerne stiger

Trængslen i fængslerne betyder også mere vold.

Antallet af indberetninger om vold blandt de ansatte er steget med 40 procent, og vold mod fængselsbetjentene er ifølge SVT vokset med 65 procent over de seneste to år.

- Er der helt fyldt op, så er det betydeligt mere voldsomt, end når kun 75 procent af pladserne er fyldt op, forklarer sikkerhedschefen for den svenske kriminalforsorgen, Fredrik Wilhelmsson.

Spørger man fængselsbetjenten Leif Kyldal, så skaber overfyldte fængsler automatisk mere vold.

- Vi har mindre mulighed for at flytte indsatte, som ikke bør være der, de er. Det kan for eksempel være, at de har en voldsom opførsel, eller at de ikke kan fungere sammen med de andre i fængslet. Og det i sig selv kan skabe problemer med vold, siger Leif Kyldal.

Regeringen vil have flere fængselsceller

Sveriges fængsler har tidligere været så overfyldte, at de blandt andet har haft problemer med indsatte, som flygtede fra fængslerne.

Tidligere i år efterspurgte genereldirektøren i Sveriges kriminalforsorg flere ressourcer til at åbne 800 nye fængselsceller.

Sveriges justitsminister, Morgan Johansson, vil imidlertid kun have 250 nye fængselsceller rundt om i Sverige.

Han mener, at maksimalt 90 procent af fængselspladserne bør være fyldt op.

For når belægningen på fængslerne er så høj, som den er nu, så bliver det sværere for politiet at bekæmpe bandekriminaliteten, forklarer han:

- Nogle gange bliver man nødt til at skille personer ad. Når det for eksempel handler om rivaliserende bander, så kan vi jo ikke have dem de samme steder.

DR Nyheder har kontaktet de svenske oppositionspartier Liberalerna, Centerpartiet og Moderaterna for at få en kommentar på justitsministerens udmelding.

Ingen af partierne har ønsket at kommentere udmeldingen.

Facebook
Twitter