Svenske forskere i corona-opråb: 'Det er pinligt'

En stor gruppe forskere retter hård kritik mod den svenske sundhedsstyrelse i et åbent brev til regeringen.

Den svenske statsminister Stefan Löfven har modtaget et brev fra hundredvis af bekymrede forskere. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)

- Det faglige grundlag, som Folkhälsomyndigheten har, er svagt og oven i købet pinligt, siger Sten Linnarsson, professor i molekylær systembiologi på Karolinska Institutet i Stockholm, til Dagens Nyheter.

Sammen med hundredvis af andre svenske og udenlandske forskere har han underskrevet et brev, hvori det svenske svar på Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, kritiseres i skarpe vendinger. Det skriver Dagens Nyheter.

På bare ét døgn har de svenske myndigheder konstateret 18 coronarelaterede dødsfald i Stockholm-regionen, hvor coronavirusset har spredt sig mest.

Samtidig går svenske børn stadig i skole, og forsamlinger på op til 500 personer er stadig lovlige. Myndighederne har dog også opfordret beboere i Stockholm, som kan arbejde hjemmefra, til at gøre det.

De tiltag har Anders Tegnell, som er statsepidemiolog i Folkhälsomyndigheten, stået i spidsen for, fordi den svenske regering har et meget tæt samarbejde med myndighederne.

Han har flere gange sagt, at myndighederne tager situationen meget alvorligt og påpeger igen og igen, at det ikke nytter noget at reagere unødvendigt hurtigt på coronavirusset.

Men den tilgang er en stor gruppe forskere ikke enige i. Derfor råber de nu op.

En 'kynisk' tilgang

I det åbne brev opfordrer forskerne ifølge Dagens Nyheter den svenske regering til at begrænse kontakten mellem mennesker i samfundet og til at teste betydeligt flere, end de gør i dag.

- Vi er et af de lande i verden, som har indført de svageste tiltag. Egentlig vil vi bare opfordre regeringen og myndighederne til at følge de internationale anbefalinger fra WHO, som de fleste lande følger, siger Sten Linnarson.

Olle Kämpe, som er immunolog ved Karolinska Institutet, har også underskrevet brevet, og han er meget bekymret, siger han.

- Jeg har på fornemmelsen, at de vil sprede smitten for at få immunitet, men det er ret så kynisk, for det kommer til at være på bekostning af hundredvis, hvis ikke tusindvis, af liv, siger han til Dagens Nyheter.

Fortsat tillid til myndighederne

I et svar til det svenske nyhedsbureau TT skriver socialminister Lena Hallengren, at hun har tillid til Folkhälsomyndigheten:

- Jeg noterer mig, at der er meget diskussion om, hvordan vi bekæmper smitten bedst. Vores arbejde tager udgangspunkt i ekspertmyndighedernes vurderinger, særligt Folkhälsomyndigheten, skriver hun.

Ifølge en meningsmåling fra Novus har størstedelen af den svenske befolkning da også tillid til Folkhälsomyndigheten, og det er en tillid, der vokser, tyder det på.

For to uger siden svarede 19 procent af svenskerne, at de havde "meget høj tillid" til Folkhälsomynigheten. I sidste uge svarede 32 procent det samme. I samme undersøgelse svarede 11 procent, at de havde "meget lidt" tillid til Folkhälsomyndigheten.

Ikke nok beskyttelse på hospitalerne

Spørger man lægerne og personalet i sundhedsvæsenet rundt omkring, så er der god grund til bekymring.

Flere, både ældreplejen i Stockholm og det svenske sygeplejeråd Vårdförbundet, har udtrykt bekymring for Sveriges store mangel på beskyttelsesudstyr.

Overlæge Johan Styrud, som er talsperson for Stockholms lægeforening kalder beskyttelsesforholdene mod coronavirusset for "skrækkelige", ifølge Dagens Nyheter.

På Danderyds Hospital i Stockholm, hvor han arbejder, er smittede patienter blevet transporteret uden beskyttelse, personalet har manglet tydelige retningslinjer, og flere sygeplejersker er blevet smittet med coronavirus.

Ifølge en intern rapport, som SVT har fået aktindsigt i, har hospitalet ikke formået at beskytte personalet godt nok på en lang række områder.

I alt har mindst 42 svenskere mistet livet på grund af coronavirusset. 2.510 personer er bekræftet smittede, og cirka 24.000 er blevet testet.

Hvorfor er det så vigtigt at holde antallet af smittede på samme tid nede? Få forklaringen her: