Svenske Greta Thunberg nægter at tage imod Nordisk Råds Miljøpris

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg tildeles Nordisk Råds Miljøpris for sit bidrag til klima- og miljødebatten.

(Arkivfoto) Klimaaktivist Greta Thunberg ved en klimademonstration i Canada for nylig. (Foto: JENNIFER GAUTHIER © Scanpix)

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har fået Nordisk Råds Miljøpris for 2019.

Det oplyser Nordisk Råd i en pressemeddelelse.

Prisen får 16-årige Greta Thunberg, fordi hun har vakt liv i klima- og miljødebatten på et kritisk tidspunkt i verdenshistorien, forklarer juryen.

Thunberg har dog nægtet at tage imod prisen.

Hun er selv i Californien og havde sendt to skolestrejkere fra sin bevægelse. De udtalte sig på hendes vegne, skriver TV2 Norge.

- Vi er blandt de lande som har mulighed for at gøre mest, men vi gør i princippet ingenting. Før I begynder at handle, vil hverken jeg eller Fridays for future i Sverige tage imod Nordisk Råds Miljøpris.

Greta Thunberg har delt et opslag på sin Instagram-profil, hvor hun uddyber, at det er en stor ære, men at klimaet ikke har brug for priser.

- Vi har brug for, at vores politikere og folk i magtfulde positioner begynder at lytte til den bedste, eksisterende videnskab.

Hun uddyber, at hun og Fridays for Future Sverige også har takket nej til de penge, der følger med prisen.

'Stædig og overbevisende'

I bedømmelsen fra juryen lyder blandt andet, at aktivisten har hun inspireret millioner af mennesker verden over til at kræve mærkbare tiltag fra politikerne.

- Greta har som ingen anden præsteret på kort tid at øge bevidstheden om klima- og miljøspørgsmål i de nordiske lande og i resten af verden.

- Hun har stædigt og overbevisende opfordret verden til at lytte til forskningen og handle ud fra fakta. Hendes påvirkning er blevet så omfattende, at der nu tales om en global "Greta Thunberg-effekt", lyder det i pressemeddelelsen fra Nordisk Råd.

Sammen med prisen får Greta Thunberg 350.000 kroner.

Talte til FN

Tidligere i år var hun også nomineret til at modtage Nobels fredspris. Den endte dog i stedet med at gå til Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed.

Greta Thunberg har i noget tid været en af de mest fremtrædende stemmer i kampen mod klimaforandringer. Hun er blandt andet kendt for at være blevet væk fra skolen for i stedet at demonstrere foran Riksdagen i Sverige.

For en måneds tid siden talte hun ved åbningen af FN's klimatopmøde i New York. Det var en tale, som længe efter fik en del omtale på grund af særligt den måde, Grete Thunberg fremlagde den på.

- Jeg burde slet ikke stå heroppe. Jeg burde være i skole. I ser håb i os unge mennesker - hvordan vover I?

- I har stjålet mine drømme og min barndom med jeres tomme ord, sagde Greta Thunberg dengang med tårer i øjnene.

Prisen til Greta Thunberg er blevet givet tirsdag aften ved en prisuddeling i Konserthuset Stockholm, hvor Nordisk Råd også uddeler priser inden for film, musik, litteratur samt børne- og ungdomslitteratur.

/ritzau/