Svenske mænd er bedst

De svenske mænd sætter nordisk rekord i barselsorlov. En svensk mand tager tre dages barselsorlov, når en dansk mand tager en enkelt. Det er det danske system, der er noget i vejen med, siger en svensk ekspert.

Svenskerne har grund til at flage. De er verdensmestre i barselsorlov - hvis de selv skal sige det.

Ann-Zofie Duvander er analytiker ved Försäkringskassan - det der svarer til Sygesikringen - i Stockholm. Hun underviser også i sociologi og demografi på Stockholms Universitet. Hun mener der er flere grunde til, at svenske mænd er nordiske mestre i barselsorlov.

- For det første har Sverige en generøs barselsordning, der giver både far og mor mulighed for at tage fri. Jeg tror også, det er vigtigt, at ligestillingspolitikken har været en del familiepolitikken siden 60'erne. Flere forskellige interessegrupper har også været interesseret i jævnbyrdige ægteskaber, når det gælder børnenes opvækst. Arbejdsgiverne giver ofte lønkompensation, og mange firmaer er glade for at far bliver hjemme for at passe børn. Det samme gælder politikerne. Og så skal vi ikke glemme de mange kampagner, der er kørt for ligestilling og barselsorloven.

Sverige er suveræn

Hvorfor er Sverige så suveræn på lige netop det her område? - Sverige har siden 60'erne ført en offensiv politik på ligestillingsområdet. Og så tror jeg, at vores gavmilde forsikringsordning er den vigtigste forklaring. Vi har ført en konsekvent politik på området. I de øvrige nordiske lande mangler der vuggestuer og børnehaver. Og så har vi ikke så frit valg med hensyn til, hvem der skal have barselsorlov som for eksempel i Danmark. - I Sverige er der ingen modstand mod, at fædre tager barselsorlov. Tværtimod. Det er lige før det er en trend, at fædrene bliver gået på klingen, hvis de ikke går på barsel.

Vi kan være stolte

Tror du, at de øvrige nordiske lande følger i Sveriges fodspor? - Jeg synes ikke, man skal opfatte det som at følge i Sveriges fodspor. Jeg tror hvert enkelt land skal finde egen veje at gå. Lægge sin egen politik. Men jeg tror, at ligestillingen også på barselsområdet bliver stærkere i de nordiske lande ad åre. Er det her noget svenskerne er stolte over? - Ja, og med god grund, fordi det er et positivt træk ved vores samfund. Der er fokus på børnene. Og det er rigtig godt for børnene, at have så meget kontakt som muligt med både far og mor lige fra fødslen. Ja, det kan vi være stolte af.

FacebookTwitter