Svenske medier: Anholdt har delt IS-videoer på Facebook

Den mand, som er mistænkt for at have begået terror i Stockholm, har angiveligt delt IS-indhold på sociale medier

Lastbilen, der blev kørt ind i varehuset Åhléns, bliver fragtet væk fra Stockholms centrum. (Foto: MAJA SUSLIN © Scanpix)

En 39-årig mand med usbekiske rødder er anholdt og mistænkt for at sidde bag rattet i den lastbil, der fredag eftermiddag bragede igennem Drottninggaten i det centrale Stockholm og endte i varehuset Åhléns.

Den 39-årige blev anholdt kort efter angrebet fredag eftermiddag, og politiet er overbevist om, at han er gerningsmanden.

Politiet har stadig ikke udelukket, at der kan være flere involveret i det formodede terrorangreb.

Var allerede efterlyst

Politiet fortalte søndag, at manden i forvejen var efterlyst af politiet.

Han søgte opholdstilladelse i Sverige i 2014, men fik afslag i 2016 og blev bedt om at forlade landet. Da han ikke gjorde det, overgik sagen til politiet, som efterlyste ham i februar i år.

Politiet har bekræftet, at manden har udvist sympati for islamistiske grupper, herunder Islamisk Stat.

Siden angrebet er mandens profil på Facebook blevet lukket. Flere svenske medier har dog nået at studere profilens indhold, inden siden blev lukket ned.

Flere af medierne, blandt andet SVT, Dagens Nyheter og Expressen, skriver, at manden ved årsskiftet delte to videoer med indhold relateret til terrorgruppen Islamisk Stat, og at han også har delt og liket flere andre IS-forherligende opslag på sociale medier.

Ifølge SVT har den 39-årige også 'syntes godt om' et blodigt billede taget efter angrebet ved Boston Marathon i 2013, der kostede tre mennesker livet.

Blomsterhav i Stockholm til ære for de dræbte. (Foto: ODD Andersen © Scanpix)

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, oplyste derudover, at mandens navn tidligere er dukket op i forbindelse med informationer og data, som er blevet indsamlet af sikkerhedstjenesten; det er dog ikke sket for nylig, og han har kun har optrådt som en ”marginal karakter”, sagde rigspolitichefen.

Endnu har politiet heller ikke endnu sagt noget om motivet til angrebet, og det vides altså ikke, hvilke bevæggrunde den formodede gerningsmand har haft.

Forsker: Ikke ekstremistisk

Inden Facebookprofilen blev lukket ned, bad SVT den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp om at vurdere indholdet på profilen. Han siger dog, at intet nødvendigvis tyder på ekstremisme.

- Der er mange (andre, red.), der har meget mere materiale, hvor det er tydeligt, at de ikke kun er interesserede, men også sympatiserer dybt med IS, siger han til SVT.

Ifølge Expressen havde den 39-årige mand postadresse i en lejlighed i Stockholm-forstaden Hjulsta.

En kvindelig beboer i lejligheden er blevet afhørt af politiet, men hun er løsladt igen. Ifølge kvinden tjente den anholdte penge ved at tage forskellige jobs i byggebranchen. Til Expressen oplyser hun, at manden kun kom for at hente sin post.

- Jeg opfattede ham som en stille og flink mand. Han talte om sin familie. Han fortalte mig, at han havde brug for mere arbejde. Intet andet.

- Jeg har aldrig set nogen tegn på, at han ville være ekstremistisk eller bekymre sig om religion. Tværtimod festede han og drak alkohol, som mange usbekere i Sverige, siger hun.

Fire personer mistede livet i angrebet, og ti mennesker er fortsat indlagt på sygehuset med skader. Fire af dem har alvorlige skader.