Svenske muslimer søger hjælp i Danmark

Svenske muslimer søger råd og vejledning hos danske imamer i den anspændte Muhammed-sag i Sverige. Henvendelsen sker, efter vrede over tegninger, der fremstiller Muhammed med hundekrop.

I Örebro i Sverige var der demonstrationer foran en svensk avisredaktion, som havde trykt karikatur-tegningerne. (© Scanpix)

Det Islamiske Trossamfund skal nu hjælpe de svenske muslimer med råd og vejledning i den anspændte Muhammed-sag i Sverige.

- Vi er blevet ringet op, fordi de gerne vil høre om vores erfaringer med Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, siger formand for trossamfundets medieudvalg, Kasem Ahmad.

- De vil høre, hvad vi gjorde, og hvad man kan gøre for at skærpe forståelsen for, at vi ikke skal forhånes og gerne vil respekteres i samfundet, siger han.

Venter på dansk sag i FN

Henvendelsen sker, efter at flere svenske aviser har trykt tegninger af kunstneren Lars Vilks, der fremstiller profeten Muhammed med hundekrop.

Umiddelbart fraråder Kasem Ahmad svenskerne at anlægge en retssag her og nu. Han vil først vente og se, hvordan sagen om Jyllands-Posten bliver afgjort i FN.

Fælles muslimsk fodslag

Desuden mener han, at det er nødvendigt med nogle fælles retningslinjer for, hvordan muslimerne i Europa skal reagere i den slags sager. F.eks. at der oprettes en europæisk komité, som kan følge op på religiøse krænkelser.

- Der vil komme flere af den slags situationer. Provokationerne startede med van Goghs film i Holland. Så kom Jyllands-Postens tegninger og nu Sverige. Vi er nødt til at reagere og tænke globalt eller i hvert fald have en plan for hele Europa for, hvordan vi skal reagere over for disse unødige provokationer, siger han.

Fredag demonstrerede hundredvis af svenske muslimer i vrede over tegningerne. Og Pakistan og Iran retter hårde verbale angreb mod Sverige.

FacebookTwitter