Svenske myndigheder trækker kontroversiel corona-rapport tilbage

Beregning fra Sveriges sundhedsstyrelse forudså kæmpe smittespredning i Stockholm. Nu er der fundet fejl i rapporten.

De svenske sundhedsmyndigheder erkender, at der er en fejl i deres seneste rapport om coronavirus i Sverige. (Foto: 10030 Jonas Ekströmer/TT © Scanpix)

En bommert.

Sådan beskriver flere svenske medier den rapport, som Folkhälsomyndigheten, Sveriges pendant til Sundhedsstyrelsen, i går udgav.

Rapporten var ganske iøjnefaldende, fordi den blandt andet forudså, at en tredjedel af Stockholms befolkning om halvanden uge vil være smittet med coronavirus.

Bommerten består imidlertid i, at myndighederne i forbindelse med rapporten i går oplyste, at der for hver af Stockholms bekræftede smittetilfælde var 1.000 uopdagede tilfælde.

Hvis dette tal holdt, ville der være omkring seks millioner smittetilfælde i den svenske hovedstad - et tal, der langt overstiger byens indbyggertal.

Siden har de svenske myndigheder erkendt, at der var tale om en fejl. Meldingen lyder, at man ikke er sikker på, hvad der er gået galt.

- Vi ser på det i øjeblikket og gennemgår rapporten. Vi ved endnu ikke, om det bare er en tastefejl i rapporten, eller om der er tale om en fejl i beregningerne, lyder det fra Folkhälsomyndighetens pressechef, Christer Jansson, skriver SVT.

Rapporten er nu fjernet fra myndighedernes hjemmeside og vil først blive udgivet igen, efter dens forfattere har gennemgået den.

Voldsomt smittetal

DR Nyheder bragte i går en nyhed baseret på rapporten, men uden henvisning til at seks millioner svenske hovedstadsborgere skulle være smittede.

I stedet var der henvist til estimatet om, at en tredjedel af borgerne i Stockholm-området - svarende til omkring 600.000 mennesker - vil være smittede med Covid-19 om halvanden uge.

Det er i skrivende stund uvist, om fejlen i rapporten har indvirkning på dette estimat.

I forbindelse med estimatet talte DR Nyheder i går med Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

Han udtalte, at det giver god mening, at Sveriges coronastrategi med få restriktioner vil føre til et højere smittetal end i andre lande, men at der med estimatet om 600.000 smittede Stockholm-borgere var tale om et overraskende højt tal på dette tidspunkt i virusudbruddet.

Han pointerede samtidig, at han ikke var særlig tryg ved, at hele beregningen var baseret på matematiske modeller. Han afviste ikke, at tallet kunne være rigtigt, men "ren talberegning er kort sagt for spinkelt et grundlag, for så massive udmeldinger", lød vurderingen fra den danske professor.

- I min verden er det for tidligt at melde sådanne resultater ud uden også at have faktuelle tal at bygge på, sagde han.

I skrivende stund er der registreret 1.765 coronarelaterede dødsfald i Sverige.

Landet adskiller sig fra mange andre lande i Europa ved at holde igen med restriktioner i forbindelse med coronaudbruddet.

Det indebærer, at blandt andet skoler, butikker og caféer holder åbent. Sverige har nemlig flokimmunitet som en del af sin strategi.

Den svenske strategi kan med tiden føre til en vis grad af flokimmunitet, og det kan hjælpe svenskerne med at afbøde en potentiel ny epidemi, men det koster samtidig flere menneskeliv i denne fase, påpeger eksperter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk