Svenske nynazister hverver skolebørn

Nynazister spreder indvandrerfjendtlig proganda på svenske skoler og siger, de har succes med at hverve nye medlemmer blandt eleverne.

Svenske nazister går efter landets skolebørn. (© stock.xchng)

Svenske nynazister vender sig i stigende grad mod folkeskoler og gymnasier for at hverve medlemmer.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Sveriges Radio har hver tredje skole fundet indvandrerfjendtlig propaganda som grafitti med nazistiske slagord eller hagekors inden for den seneste tid.

En af de hårdt ramte er Hasslarödskolen i Osby i det sydlige Sverige. Nazi-kampagnen begyndte i december, fortæller skoleleder Eva Jensén:

- En morgen var hvert eneste vindue fyldt med nazistiske klistermærker med slagord som Svensk Zone og Nej til kulturel mangfoldighed.

Oprørte elever

Eva Jensén meldte hærværket til politiet og gik så i gang med at fjerne klistermærkerne fra ruderne. Men mærkerne efterlod sig alligevel spor:

- Elever og forældre er oprørte og kede af det.

Hærværket er fortsat. Andre klistermærker med udsagn som Nordisk NU!, Forsvar din identitet og Vær stolt over din oprindelse! er dukket op, og en fredag morgen var skolen spraymalet med nazistisk grafitti.

Grafittien blev malet over, men det mørke budskab er trængt ind, mener 16-årige Hanna:

- Jeg er bekymret for elever, som ikke kender så meget til nazisternes reelle hensigter. De kan nemt lade sig lokke.

Hanna er selv aktiv i en forening mod racisme, men kunne ikke drømme om at gå ind for et forbud mod nazister.

- De har selvfølgelig ytringsfrihed, blot de ikke anvender vold.

30 procent indvandrere

I Hannas klasse er 30 procent af eleverne fra andre lande end Sverige. Det er usædvanligt mange, men intet problem ifølge Hanna.

Andre mener det modsatte, og den stigende indvandring er en udfordring for den svenske tolerance og grobund for nynazisternes hvervekampagne, erkender rektor Eva Jensén:

- Der er mange nationaliteter her i byen, og det kan meget vel være baggrunden for nazisternes propaganda i Osby.

Osby er ikke nazisternes eneste mål, kampagnen har ramt skoler og gymnasier i hele Sverige. Ifølge en rundspørge for Sveriges Radio svarer en tredjedel af rektorerne, at deres skole har været udsat for nazistisk propaganda.

Satte ild til

Nogle tilfælde har været særdeles grove: elever har sat ild til et klasseværelse for at ryge en jødisk lærer ud, og elever har krævet, at kammerater med indvandrerbaggrund skulle holde tilbage, for at de hvide kunne gå først.

Radioen har interviewet talsmanden for Sveriges største nazistiske organisation, og han lægger ikke skjul på, at kampagner på skolerne giver nye medlemmer.

Rektor Eva Jensén forstår hvorfor:

- Det er en nem målgruppe at lokke. Børn og unge lader sig nemt påvirke, de er uerfarne og søger et tilholdssted i livet, en gruppe at høre til.

Sammen med skolens lærere er Eva Jensén i gang med at formulere en informationsstrategi, der skal gøre eleverne bevidste om indvandrerproblematikken.

Én mulighed er at invitere nazistforeningerne til at komme på skolen og fortælle om deres syn på spørgsmålet. For de har selvklart ytringsfrihed, selv om hun personligt er meget imod deres holdninger.

SÄPO bekymret

Den svenske efterretningstjeneste mener, de nazistiske foreninger kan være en trussel mod demokratriet og følger opmærksomt deres hvervning på skolerne.

- De har optrappet både med ord og flere tilfælde af voldelige overfald, siger SÄPOs chefanalytiker Karin Lönnheden.

I Osby er der ingen anholdte, selv om skolen har været udsat for omfattende nazistisk hærværk de seneste måneder. Naboerne dukker sig bag deres hække og siger, de intet har set eller hørt, fortæller Eva Jensén:

- Det undrer mig jo, at ingen har bemærket noget, men foreløbig har vi ingen mistænkte.

Herhjemme meddeler Politiets Efterretningstjeneste, at PET i de senere år har konstateret et øget aktivitetsniveau på bl.a. den ekstreme højrefløj.

Rektorforeningen har dog ikke oplevet problemer med nynazisme på skolerne.