Svenske skovbrande har sat fut i falske nyheder  

I Sverige har sommerens skovbrande affødt nogle historier fra forskellige kilder, der har vist sig at være falske nyheder.

Mens skovbrande har hærget Sverige, har enkelte falske historier om de svenske myndigheders ageren også floreret på de sociale medier. (Foto: Eva Rosenqvist – Illustration: Morten Fogde Christensen © Scanpix / DR)

Der går ikke røg af en brand, uden at der ild, lyder den gamle talemåde.

Alligevel synes det faktisk at være tilfældet med de skovbrande, der har hærget det svenske sommerland og et par af de historier, der er opstået af asken efter dem.

De har vist sig som fabrikeret ’fake news’ uden hold i virkeligheden.

Først blev et opslag på Facebook delt tusindvis af gange. I teksten blev det påstået, at Sverige havde afvist russisk hjælp til slukningsarbejdet. Et afslag, der ifølge teksten udsprang af ren ”russofobi” (anti-russiske følelser, red.).

Sandheden var, at postulatet bygger på en historie fra 2014, hvor de svenske myndigheder ganske rigtigt afslog russisk hjælp, men med den begrundelse, at luftrummet over det brændende område allerede var fyldt.

Falsk nyhed på polsk tv

Siden var det en polsk tv-station, der benyttede hjemkomsten af nationens brandfolk, der havde hjulpet til i Sverige, til at lave en kobling mellem liberale svenske værdier og landets behov for udenlandsk hjælp.

Årsagen var - ifølge den polske tv-station - at man i Sverige har brugt statsbudgettet på immigration og undervisning i kønsteori, frem for at opbygge et ordentligt beredskab til slukning af skovbrande.

En påstand, som SVT her tilbageviser.

Den polske tv-stations opslag på Twitter, hvor indslaget om Sverige blev delt. (Foto: Billede fra Twitter-profil)

På Twitter kan du se det polske tv-indslag i sin helhed.

Der er stor forskel på afsenderne af de falske nyheder, der indtog de sociale medier efter de svenske skovbrande.

At der sidder både privatpersoner og etablerede medier klar til at opdyrke en politisk eller religiøs overbevisning, når muligheden byder sig, er en del af den nutidens medievirkelighed.

Påstanden om afslag på russisk hjælp kom fra en privat Facebook-side, mens den polske tv-station Republika stod bag indslaget om den skævvredne svenske prioritering af finanserne.

Nationalistisk og katolsk tv-kanal

At Republika vælger at blande en solstrålehistorie om heltemodige brandfolks hjemkomst med et angreb på Sverige, er ikke synderligt overraskende, siger journalist på DR Nyheder, Clara Binczak Lindhardt, der følger Polen tæt.

- Det er først og fremmest en meget nationalistisk, konservativ og katolsk tv-kanal, og så har den tætte bånd til den polske regering. Den er kendt for at tage emner som indvandring og kønsroller op, og derfor bliver Sverige tit brugt som skræmmeeksempel.

- Her virker det til, at de har øjnet chancen for at behandle nogle af yndlingsemnerne, og så har man grebet chancen.

Ifølge Clara Binczak Lindhardt deler tv-stationen vandene i Polen, hvor liberalt sindede ikke tillægger den stor sandhedsværdi, men blandt dem, der bakker op om regeringen, har den en betragtelig seerskare.

Facebook
Twitter