Svenske IS-sympatisørers rejselyst daler

Flere svenskere sympatiserer med Islamisk Stat, men færre tør kæmpe for sagen.

Islamisk Stat taber terræn i Syrien, som her i al-Bab. Det kan være en del af forklaringen på, at færre svenskere rejser til Mellemøsten for at kæmpe. (Foto: NAZEER AL-KHATIB © Scanpix)

I april sidste år blev en 25-årig mand anholdt af det svenske politi i Arlanda Lufthavn. Få timer forinden var han landet i Tyrkiet, men her tvang myndighederne ham på en flyver retur.

I rygsækken havde han knæ- og armbeskyttere, en skudsikker vest og en mobiltelefon med en mistænkelig udgående sms.

- Jeg skal på jihad i Syrien, stod der i den.

Men tilfælde som den 25-årige vil det svenske politi møde færre af fremover.

For antallet af svenskere, der rejser til Syrien eller Irak for at tilslutte sig militante islamistiske grupper er faldende. Det vurderer det svenske sikkerhedspoliti Säpo ifølge Sveriges Radio.

De seneste år er der i følge Säpo omkring 300 svenske statsborgere, der er rejst ud, men godt halvdelen er nu vendt tilbage til Sverige - og motivationen for at rejse ud bliver stadigt mindre.

Ifølge Säpo skyldes det primært udviklingen i Syrien, hvor det såkaldte islamiske kalifat skrumper, kombineret med en strammere svensk grænsekontrol.

Sympatien trives stadig

Det betyder dog ikke, at støtten til Islamisk Stat og andre ekstremistiske grupper i Mellemøsten er på retræte hos vores nordiske nabo – snarere tværtimod.

- Vi ser, at personer, der vender hjem, kontakter unge individer igennem et slags netværk, hvor man opfordrer nye til at tilslutte sig sagen. Det foregår hele tiden, siger chef for Säpo Anders Thornberg til Sveriges Radio.

Blandt andet derfor vurderer det svenske sikkerhedspoliti, at et stadigt stigende antal svenskere sympatiserer med den voldsbekendende islamiske ekstremisme.

- Der er flere og flere personer, vi bliver nødt til at holde øje med. Nogle indsamler penge, andre sympatiserer i det stille. Men det er jo ikke forbudt at tale om sådan nogle sager – det er først, når der begås reelle forbrydelser, at det bliver alvorligt, siger Anders Thornberg.

Hellere være for tidligt på den

Ifølge Sveriges Radio er det yderst sjældent, at svenskere, der anholdes eller mistænkes i terrorsager, ender med at blive dømt.

Men det er der en god grund til, mener Anders Thornberg.

- Vi venter ikke på, at nogle begår en forbrydelse, i stedet forsøger vi at forhindre den så tidligt som muligt. Det afgørende er ikke, om det fører til en fældende dom, men at der ikke sker et terrorangreb i Sverige, siger chefen for Säpo.

Siden april sidste år har det ved svensk lov været strafbart at rejse udenlands med det formål at begå terror. Loven blev netop indført i kølvandet på de flere hundrede svenskere, der de seneste år er rejst til Irak eller Syrien for at kæmpe.

Facebook
Twitter